Klimax, vagy valami más

49 éves vagyok, az utóbbi időben vérzési rendellenességgel(túl gyakori, elhúzódó menses) fordultam orvoshoz, a vizsgálat több miómát mutatott ki a méhemben, továbbá a spirál elmozdult(kifelé haladt) voltát. Eü kaparással egymenetben az eszközt eltávolították, a szövettan eredménye:I. hyperplasia reservocellularis endocervicis. Cervicis chronica. II. Stadium proliferationis et atrophia levis gradus endometrii. A továbbiakban normalizálódott a mensesem(fél évre) Két hete volt 2-3 lázas napom egyéb tünetek nélkül, néhány nap mulva a bal oldalamom furcsa rezonáló érzés, majd néhány nap múlva, jóval idő előtt, újra vérezni kezdtem ami már 7 napja tart, nem érzékelem, hogy múlni akarna, sőt most társult hozzá görcsölés, derékfájás szintén a bal oldalon. Várjak még a fejleményekre, vagy azonnal menjek az oroshoz? Mi lehet ez? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a vérzészavar témában

Kedves Kérdező!


A spirál mellett teljesen normális, hogy ez lett a szövettani eredmény. ami miatt mégis javaslom az orvoshoz fordulást, hogy megint előjött a vérzése, és ezért nem ártana ha elmenne orvoshoz, mivel hathatós segítség kell magának, én a Mirena méhen belüli fogamzásgátlót javasolnám. Szerintem ez a legjobb megoldás, le is írom miért.
A Mirena hormont tartalmaz, ezért hatása teljesen különböző a spiráltól. A hormon lassan szívódik fel és eloszlik a méh üregében, ahol kifejti a hatását. A méh nyálkahártyája elvékonyodik, megváltozik a hám csillószőreinek mozgása és a nyakcsatorna nyáktermelése, ezáltal a terhesség kialakulását úgy gátolja, hogy a hímivarsejt és a petesejt találkozását akadályozza meg, tehát gyakorlatilag hasonlóan, mint a fogamzásgátló tabletták. A gyógyszer mivel több ponton hat, ezért sokkal biztonságosabb fogamzásgátló, hatása majdnem 100%-os. Akik a hormon tartalmú készítményeket nem bírják, azok is használhatják a Mirenát, mert a hormonszedés mellékhatásaitól nem kell félni. A készítményt lehet idősebb korban is használni, akár 40 év felett is. A hormon hatása miatt több előnyös tulajdonsága is lesz a készítménynek. Az egyik, hogy jelentősen lecsökken a menstruációs vérveszteség. A gyógyszer nem növeli a kismedencei fertőzések gyakoriságát, mert a méhnyák összetételének megváltozása által a nyakcsatorna olyan anyagot fog termelni, amin a baktériumok szinte nem juthatnak keresztül.
A Miréna a méhben fejti ki hatását, tehát a méh üregében viszonylag nagy koncentrációban van a hormon, így egyéb jótékony hatása is lesz. A készítmény gátolja a miómák, a jóindulatú méhdaganatok kialakulásának kockázatát, de a kialakult miómák növekedését is megakadályozhatják, illetve méretüket csökkenthetik. A méhnyálkahártya elvékonyodása miatt pedig a változókori vérzés zavarokat akadályozza meg és természetesen a méhtestrák előfordulási arányát is csökkenti. A Mirena ma már javasolt a változókori vérzészavarok gyógyítására is, mivel ezen vérzészavarok kezelésére csak olyan készítmények állnak a rendelkezésre, amik egyes nőkben hízást okozhatnak. Mivel a Mirenának semmilyen testsúlynövelő hatása nincsen (csak helyileg hat a hormon), ezért a változókori problémák kezelésére kifejezetten javasolt. Mivel azonban csak helyileg hat, ezért a változókorral együtt járó hőhullámokat és ingerlékenységet nem csökkenti. Összességében a Mirena használatával jelentősen lehet csökkenteni az esélyt a vérzészavarok okozta hasi vagy hüvelyi méheltávolításoknak.

Üdvözlettel: Dr. Zsirai László

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. január 30., 20:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 11:08
Kérdések és válaszok: Menopauza
Rosszullétek a pre-menopauza alatt
Szükség van-e küretre?
Hormon szedése
Bordataji fajdalom
libidó és menopauza