bizonytalan

Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Mammográfiás szűrésen voltam, ahol az alábbi eredmény született: tapintásra daganatot nem észleltek (én sem) , ultrahang U1, röntgen R2: jobb mell felső kvadránsában 1 cm nagyságú szerkezeti tömörülés látható mely a vizszintes felvételen szétvetül. Malignitás gyanú nélkül. Azt kérdezném, hogy kérjek e ez alapján aspirációs cytológiát. köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza emlő témában

Kedves kérdező!

Az emlődaganat diagnosztikája nehéz feladat, speciális jártasságot igényel.

A leírás alapján a vizsgálóorvosban nem merült fel a rosszindulatúság gyanuja. A LEÍRÁS alapján nekem sincs semmi gyanus benne, de természetesen a képet nem láttam, ami alapján a leírás született.

Az aspirációs cytológiának, vagy a szövettani mintavételnek csak abban az esetben van értelme, ha a radiológusban felmerül a rosszindulatúság gyanúja, ill lát olyan területet, amit egyértelműen meg tud szúrni.

Jelen helyzetben arra van lehetőség, hogy egy második szakvéleményt kérjen emlődiagnosztikában jártas szakembertől. (több szem többet lát.....alapon) , vagy 3 hónap múlva újabb ultrahangos kontrollra jelentkezik.

Jó biztonságot jelent az is, ha rendszeresen áttapintja az emlőjét.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2014. december 11., 19:02; Megválaszolva: 2014. december 11., 19:46
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat