Mammográfia - körülírt benignus meszesedés

Mammográfián áprilisban voltam, a vélemény körülírt benignus meszesedés a bal emlőben a mellultrahang nem mutatott ki elváltozást, javaslat fél év múlva kontroll. Novemberi mammográfiás leletem, meszesedéssel járó fibrocisztás elváltozás a bal emlőben, mikromeszesedés változást nem mutat, fél év múlva kontroll. A mellultrahangon 3-4mm átmérőjű ellapult cisztákat láttak. Kérdéseim, az áprilisi lelethez képest romlott az állapotom? Nem túl sok a mammográfiás vizsgálat, minden fél évben röntgeneznek? A mellben kialakult meszesedéssel járó fibrocisztás elváltozás jó indulatú elváltozás? Nem kellett volna szövettan? A miómák és a fibrocisztás elváltozás között van összefüggés? - a méhemben kettő van. Mit tehetnék a helyzetemben, hogy ne alakuljon rosszabbra az elváltozás? Olvastam az E-vtamin és az A-vitamin sejtvédő hatásáról, mi a véleménye a Doktor Úrnak? Ne haragudjon a sok kérdésért, de nagyon aggódom, szeretném ha a kérdéseimre válaszolna, amit előre is nagyon szépen köszönöm. Ildi

Dr. Molnár Katalin válasza emlő témában

Kedves Kérdező,

1.kérdés: nem romlott az állapota (a nov. lelete szerint)

2.kérdés: A mellben kialakuló fibrocisztás betegség jóindulatú elváltozás.

3.kérdés: Szövettan tapintható leletből lehetséges.

4. A mióma és a fibrocysztás betegség hormonális túlérzékenység következménye.

5.az E, C vitamin javasolható, hetente 1x, napi 100 mg dózisban.

A mammografia évente egyszer elegendőnek tűnik.

A fenti problémák esetleg a szervezet változókorra való felkészülését is jelenthetik.

Az UH gyakrabban is történhet, mint a mammográfia.

Üdvözlettel

dr. Molnár Katalin

Kérdés: 2011. december 12., 09:09; Megválaszolva: 2011. december 14., 12:03
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Mell önvizsgálat vs. szorongás?
Tisztelt Doktor úr / Doktornő! 32 éves nő vagyok. Sajnos a családomban előfordult már mellrák (anyai nagymamám) , ezért mindig odafigyeltem a havi...
bizonytalan
Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Mammográfiás szűrésen voltam, ahol az alábbi eredmény született:...
Mell " duzzanat "
Kedves Doktor Úr/Nő! Észrevettem már régebben, de most újra foglalkoztat, de már most rá koncentráltam a "problémára"... A mellemet tapogattam...
Csomó az emlőben
Szeretném megkérdezni, hogy mit javasolnak mit tegyek. A lányom, aki 17 éves a jobb emlőjében egy csomót tapintott ki. Jelenleg nem fáj. UH vizsgálat...
Információ
Üdvözlöm, Kati vagyok. Kérdésem az lenne hogy magyarul mit is jelent amit az én papíromra irtak. Volt egy emlő UH + citologiai vizsgálat. A...