Tripla negatív emlőrák 30 évesen

Tisztelt Doktor Úr! A történetem röviden: 2012. júniusában megszületett az első gyermekem, akit szoptattam. Szoptatás közben csomót találtam a jobb mellemben, de azt mondták rá, hogy biztos gyulladás, masszírozgassam. Masszírozgattam pár hónapig, de decemberben csomót találtam a jobb hónaljamban is. Januárban mintavétel mindkettőből: C5, 2013. február 8-án műtét (részleges emlő, mert az alsó negyedben volt a daganat+teljes nyirokállomány eltávolítás). Utána 6 db TAC kezelést és 28+9 db sugarat kaptam. A szövettanom: tripla negatív, a tumor: 16mm, 10 db nyirokcsomóból 2ben volt áttét, a legnagyobb 22 mm. (műtét után azt mondta az orvos, hogy nagyon betokozódott a hónaljnál, reméli itt megállt). Grade3, NPI:5, 32, Ki-67:80%, extracapsularis terjedés: nincs. TNM:pT1cpN1a. BRCA 1-2 negatív. Jelenleg minden kontroll vizsgálatom negatív (mellkas-has-kismed. mr, uh, csontszken). A kérdéseim: 1. Mi az a Ki-67%? Valahol azt olvastam, hogy ez a kiújulás esélye? És mit jelent a NPI? 2. Tudom, hogy nem tud jósolni, de szeretném tudni a rám vonatkozó statisztikát, hogy milyen esélyeim vannak a jövőben. Tudom, hogy a triplaneg. a legrosszabb típus. Mindenhol csak 5 évet olvasok, de van esélyem 15-20-30 évig még élni? Lehetek 60 éves nagymama? 3. Igaz az, hogy a kemotól mutálódnak a daganatsejtek és egy esetleges kiújulás esetén ellenállóbbak lesznek a kezelésekre? 4. Nagyon szeretnék még gyermeket. Ha minden leletem továbbra is negatív, támogatja? Vagy inkább ne kockáztassak és örüljek az egészséges kislányomnak. Ha viszont igen, mikor és hogyan? (tudom, hogy illegális, de már a béranyaság is eszembe jutott) Nagyon köszönöm, hogy elolvasta. Várom szíves válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a emlőrák témában

A "tripla negatív" emlőrák az emlőrákok között rossznak mondható, mert nincs támadható céltábla. Azaz nem hormonérzékeny, ezért a hormonkezelés hatástalan lenne, és nincs HER2 fehérje sem a sejteken, ezért a Herceprin is hatástalan lenne. Ráadásul a nyirokcsomókba is terjedt, és magas volt a Ki67 aránya is (80%). Tehát sajnos egy rossz prognózisú daganattal állunk szemben, nagyon helyesen agresszív utókezelést kapott TAC ciklusok és sugárkezelés formájában. Négy számozott kérdést tesz fel, ezeken belül sok-sok egyéb kérdéssel, de mégis megpróbálok sorrendben válaszolni. 1./ A Ki67 egy olyan fehérje a sejtekben, mely akkor jelenik meg (akkor mutatható ki az ellene termelt antitest használatával), ha a sejt szaporodik, progrediál. Márpedig a 80%-os érték nagyon sok, azaz a kiújulásra, vagy áttét-képződésre jóval gyakrabban (kb. kétszer olyan gyakran) kerül sor, mint alacsony Ki67 értékeknél. Az NPI a Nottingham Prognosztikai Index-et jelenti. A brit Nottingham egyetemen kutatók egy matematikai formulát alakítottak ki, melynek alapján megbecsülhetjük egy adott daganat mikroszkópoos megjelenése alapján a rosszindulatúság mértékét. A daganat mérete (S), az érintett nyirokcsomók száma (N) és a daganat grade-je (G) alapján számítható ki egy egyszerű képlettel: NPI = (0, 2 x S) + N + G. Itt azt kell tudni, hogy az 5 éves várható túlélés 2-2, 4 NPI-nél 93%, míg az Ön esetében, azaz kb. 5, 4-nél csak 70%! 2./ Az előzőekben már részben válaszoltam: kb. 70% esély van, hogy 5 év múlva életben lesz. Az 5 év csak egy megállapodás kérdése: lehetne 1-2-3 évről is, meg 10-15-20 évről is (vagy mondjuk 13, 5 évről is) beszélni, de ha én magát most kezdem megfigyelni, 15 év múlva valószínűleg ÉN már nem leszek életben, tehát a megfigyelést nem tudom folytatni. Nagyon nagy ritkaság, hogy betegek 15-20 éves megfigyelését egy orvoscsoport el tudja végezni (a megfigyelők meghalnak, a beteg elköltözik, nem követhető, nem megy kontrollra, mert minek, stb.). Ezért az onkológiában az 5 éves túlélést szoktuk százalékosan megadni. Ez egy kapaszkodó csak. Ha egy tripla negatív emlőrákos nőbeteg túlélte az első 5 évet, már nagy valószínűséggel életben fog maradni, mert a tripla negatív emlőrák kiújul, vagy áttétet ad az első 2-3 éven belül - ha akar. Viszont a hormonérzékeny emlőrákok bőven 5 év után is kiújulhatnak, tehát ott az 5 éves előrejelzés nem olyan pontos. Visszatérve Önhöz: ha tehát Önnél nem jön a kiújulás 2014-2015-ben sem, akkor már valószínűleg 60 éves nagymama is lehet az elszenvedett emlőrák ellenére. Persze ne szenvedjen közben balesetet, ne legyen közben szívinfarktusa, vagy halálos agyvérzése, vagy egyéb daganata, stb. 3./ Igaz, hogy a kemoterápia toxikus olyan sejtekre is, melyekre nem kellene, de kemoterápia nélkül tripla negatív emlőrákban az 5 éves túlélés valószínűsége nem 70%, hanem csak 50%. 4./ Újabb gyermeket vállalhat, de: javaslom, hogy várjon 2017-ig! Ha akkor is tünetmentes, és már rég visszatért a ritmusos menstruáció, akkor vágjanak bele, és a terhesség alatt szigorúan figyeljék, figyeltessék a magzatot. Korábban még ne nagyon vállaljon terhességet, mert az első 5 évben még az Ön élete sem dőlt el! Az emlőrák legyőzése után vállalt és kiviselt terhesség nem fokozza az emlőrák kiújulási hajlamát, sőt csökkenti annak kockázatát. Remélem, a fontosabb kérdésekre kielégítő választ adtam. Kézcsókkal Dr. Nagykálnai

Kérdés: 2014. június 02., 14:19; Megválaszolva: 2014. június 03., 19:41
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal