Mennyire veszélyes az állapotom

Tisztelt Doktor nő! Szeptemberben derült ki, hogy rosszindulatú melldaganatom van. Kivették a 9mm-es daganatot, a szövettani eredmények értelmezése miatt írok. Szeretném kérni, hogy magyarázza el, hogy mi mit jelent, és hogy összességében milyen esélyeim vannak. Hormonkezelést kapok, Zitazoniumot és Zoladexet. A sugárterápiát nem vállaltam, csak a hormont, de ez ellen is minden idegszálam tiltakozik, viszont félek, ha semmilyen kezelést nem vállalok, akkor kiújul, a gyermekemet viszont szeretném látni felnőni! Kórszövettani dg: I-II. eltávolított sector és sentinel nyirokcsomók - carcinoma ductale infiltrans mammae (invasiv carcinoma NOS) . Módodsított BR grade III (3+2+3=8) . pT1b (tumorméret 9mm) , pNsn0 (0/3) , ER pozitív (Q score 8) , PrR pozitív (Qscore 8) , Her2negatív, p53 pozitív, Ki-67: 25-30%, Közeli medialis resectios felszín (2mm távolságra) , NPI: 4, 18. Kérem, hogy írja meg, hogy mi mit jelent, és ilyen eredménnyel, milyen esélyeim vannak. Illetve, azt tudom, hogy sokat kellene mozogni, viszont a táplálkozással kapcsolatban sem tudom, hogy mit tegyek. A kezelő orvosom azt mondta, hogy kerüljem a fehér lisztet és cukrot, ill. a tartósítószeres élelmiszereket, de egyebet nem, nem tudom mit ehetek és mit ne! Céklalevet viszonylag rendszeresen iszom, napi 2000NE Dvitamint szedek. És ami még fontos, a PET Ct eredményem negatív lett, nem találtak távoli áttétet. Voltam pszichológusnál, mert meg akartam találni a pszichés mögöttesét dolognak. Találtunk is egy dolgot, amit sikerült megoldani, elengedni. A pszichológus gyakorlatilag csak immunerősítést javasolt. Több helyen olvastam, hogy fontos a pozitív hozzáállás, hogy a gyógyulásnál legalább annyit jelent, mint a gyógyszerek. Én nagyon pozitív vagyok, teszem a dolgom azóta is, dolgozom. (Többek közt ezért sem vállaltam a sugarat, mert nem akartam legyengülni) . Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza emlőrák témában

Kedves Kérdező!

A szövettan alapján a tumora nem tartozik az igazán agresszív daganatok közé, ezért az esélye arra, hogy meggyógyuljon nagyon jó. Maga a daganat nagyon kicsinek számít, a hormonkezelésre való érzékenysége szintén jó jel. Azt nem tartom viszont jó gondolatnak, hogy a sugárkezelést kihagyta. Tapasztalatok alapján tudjuk, hogy a helyi kiújulás az operált oldalon gyakrabban fordul elő, ha nem sugarazzuk be a maradék emlő állományát. Javaslom, hogy fegyelmezetten tartsa be a kontroll vizsgálatok időpontját.

A pszichés háttér feltárását nagyon jó ötletnek tartom, aki nyitott erre, magam is gyakran javaslom a betegeimnek.

Az egészséges életmód is nagyon fontos, és amiket leírt, hogy bevezetett min-mind nagyon hasznosak.

Örülök, hogy a betegségét komolyan veszi, de nem hagyta el magát, hanem amit tud megtesz a saját egészsége érdekében.

További sok erőt kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. március 10., 19:04; Megválaszolva: 2015. március 10., 19:42
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
5év alatt 6mellkas CT
Jobb oldali hasi és derék fájdalom
Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát. Igen volt. Nőgyógyászat negatív. Székletvér negatív. Vese uh volt :kp.kehelyvégben találtak köveket jobb...
Műthető? Gyógyítható?
Édesapámnak két nagyobb kiterjedésű lipómát sebészeti beavatkozással az arcról (jobb fülhöz közeli rész) eltávolítottak 2016-ban, mely kb. egy...
Előző kérdésemhez
T Doktornő Előzőleg melldaganatommal kapcsolatban kérdeztem Önt. Szeretném még kiegészíteni a szövettan leletem mikroszkópos...