• Mennyire veszélyes az állapotom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor nő! Szeptemberben derült ki, hogy rosszindulatú melldaganatom van. Kivették a 9mm-es daganatot, a szövettani eredmények értelmezése miatt írok. Szeretném kérni, hogy magyarázza el, hogy mi mit jelent, és hogy összességében milyen esélyeim vannak. Hormonkezelést kapok, Zitazoniumot és Zoladexet. A sugárterápiát nem vállaltam, csak a hormont, de ez ellen is minden idegszálam tiltakozik, viszont félek, ha semmilyen kezelést nem vállalok, akkor kiújul, a gyermekemet viszont szeretném látni felnőni! Kórszövettani dg: I-II. eltávolított sector és sentinel nyirokcsomók - carcinoma ductale infiltrans mammae (invasiv carcinoma NOS). Módodsított BR grade III(3+2+3=8). pT1b(tumorméret 9mm), pNsn0(0/3), ER pozitív(Q score 8), PrR pozitív(Qscore 8), Her2negatív, p53 pozitív, Ki-67: 25-30%, Közeli medialis resectios felszín(2mm távolságra), NPI: 4, 18. Kérem, hogy írja meg, hogy mi mit jelent, és ilyen eredménnyel, milyen esélyeim vannak. Illetve, azt tudom, hogy sokat kellene mozogni, viszont a táplálkozással kapcsolatban sem tudom, hogy mit tegyek. A kezelő orvosom azt mondta, hogy kerüljem a fehér lisztet és cukrot, ill. a tartósítószeres élelmiszereket, de egyebet nem, nem tudom mit ehetek és mit ne! Céklalevet viszonylag rendszeresen iszom, napi 2000NE Dvitamint szedek. És ami még fontos, a PET Ct eredményem negatív lett, nem találtak távoli áttétet. Voltam pszichológusnál, mert meg akartam találni a pszichés mögöttesét dolognak. Találtunk is egy dolgot, amit sikerült megoldani, elengedni. A pszichológus gyakorlatilag csak immunerősítést javasolt. Több helyen olvastam, hogy fontos a pozitív hozzáállás, hogy a gyógyulásnál legalább annyit jelent, mint a gyógyszerek. Én nagyon pozitív vagyok, teszem a dolgom azóta is, dolgozom.(Többek közt ezért sem vállaltam a sugarat, mert nem akartam legyengülni). Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Tóth Judit válasza a emlőrák témában

        Kedves Kérdező! A szövettan alapján a tumora nem tartozik az igazán agresszív daganatok közé, ezért az esélye arra, hogy meggyógyuljon nagyon jó. Maga a daganat nagyon kicsinek számít, a hormonkezelésre való érzékenysége szintén jó jel. Azt nem tartom viszont jó gondolatnak, hogy a sugárkezelést kihagyta. Tapasztalatok alapján tudjuk, hogy a helyi kiújulás az operált oldalon gyakrabban fordul elő, ha nem sugarazzuk be a maradék emlő állományát. Javaslom, hogy fegyelmezetten tartsa be a kontroll vizsgálatok időpontját. A pszichés háttér feltárását nagyon jó ötletnek tartom, aki nyitott erre, magam is gyakran javaslom a betegeimnek. Az egészséges életmód is nagyon fontos, és amiket leírt, hogy bevezetett min-mind nagyon hasznosak. Örülök, hogy a betegségét komolyan veszi, de nem hagyta el magát, hanem amit tud megtesz a saját egészsége érdekében. További sok erőt kívánok!


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tóth Judit

        Kérdés: 2015. március 10., 19:04; Megválaszolva: 2015. március 10., 19:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: