HER2 emlőrák

Kedves Doktornő! Feleségemnél 13 év után újult ki lokálisan az emlőrák. IDC DCIS komponenssel! Nyirokcsomók 9 db áttét mentes. 1/ műtét előtti biopszia? ER 100% Pr 0% Her2 - 2/ műtéti szövet feldolgozás után ER 100% PR 0% Her2 +++ immunhisztokémiával. 3/ molekuláris biologia génmutációt (6 génes) nem mutatott, viszont HER2 FISH negatív! Melyik eredménynek hihetünk. Nem szokványos, hogy egy immunhisztokémiával kimutatott HER2+++ FISH-el HER2-. Kezelés szempontjából tudom, hogy ez perdöntő kérdés! Mivel állunk szemben? 1/ valamelyik vizsgálat téves? vagy 2/ egy daganaton belül kétféle szöveti jellegzetességgel bíró tumor? Mit javasol, további lépésként, kezelésben. Jelenleg kemoterápia megy, és herceptin tervezve van, utána hormon terápia is. Az első daganat (2003) HER2- ER és PR80% volt! 5 évig zitozonium, majd 3 évig armidex ment! Sugárterápia volt de más kezelés nem volt!

Dr. Tóth Judit válasza Her2 pozitivitás témában

Kedves Kérdező!

Olyan kérdést tett fel, ami még onkológiai szakvizsgán is megállná a helyét.Vagyis nagyon nehezet.

A HER2 diagnosztika "biztosítékot" épit be a rendszerbe, pontosan azért, ahogyan Ön is fogalmazott: "perdöntő" a kezelés szempontjából a pozitivitás, vagy a negativitás tisztázása.

Amit a +++ jelöl, egy sejtfelszíni receptorszám, aminek az oka egy genetikai hiba.Vagyis a megerősítő vizsgálat a FISH eredmény. Ha az negatív, a daganat nem hordoz ilyen jellegű mutációt, tehát nem fog reagálni az anti-HER2 terápiára.

Valóban előfordulhat több genetikai tulajdonság is egy daganaton belül, de meglehetősen ritka. Nem kizárt, de ritka. A valószínűségeket mérlegelve fontos azt is tudni miért kezeljük a beteget. Jelenleg a felesége daganatmentes, csupán a leszakadt, jelenleg a keringésben lévő daganatsejteket vélelmezzük, ami vagy van, vagy nincs. Ha a daganat heterogén lenne (amit jelenleg nem tartok valószínűnek) annak az esélye, hogy a her2 pozitív sejt adná a potenciális áttétet.....szóval mindezeket figyelembe véve nem adnék anti-her2 terápiát. Már csak azért sem, mert jó hormonérzékenysége van a daganatnak, igy hormonkezeléssel védeném a szervezetet.

Kicsit hosszúra sikerült a válaszom, de korrekt kérdésre korrekt választ szerettem volna adni.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. december 29., 15:28; Megválaszolva: 2016. január 01., 11:40
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Szövettani leírás jelentése
5 évvel ezelőtti emlőrák metastasisa merült fel PET CT és koponya MRI képalkotó diagnosztikai leletek alapján. A koponya csontból vett szövettani...
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?