hormonkezelés

2010.márc.12-én a bal mellemből 8 mm nagyságú rosszindulatú daganatot távolítottak el.Röviden a szövettani lelet: diff, fok: Grade I. Környezeti lymphoid reakció jelen van, enyhe.Necrosis a dagnatszövetben nincs.Őrszemnyirokcsomók daganatmentesek. Immunhisztokémia: Oestrogen receptorra 80 %, Q=5+2, pregesteron 70 %, Q=5+2, Her2negativitás, kb.5 %-os Ki67 pozitivitás és p5 negativitás. Erre a szövettani eredményre 25 sugárkezelést kaptam, valamint hormozkezelés. Először Tamoxifen, melytől fél év után bevéreztem, majd ezt lecserélték Anastorozole Wintropra, és kb.fél éve Letrozole Pharmacenterre. Kérdésem: feltétlenül be kell-e tartanom az 5 év hormonkezelési időt? Rendkívül gyötörnek a mellékhatások: ízületi gyulladások, hüvelyszárazság, az ebből eredő állandó húgycső és hólyaghurut, stb. Eddig minden orvos a szedést javasolta. Tisztelettel várom válaszát, hogy amennyiben közeledvén a 4.évfordulóhoz, abbahagynám, mi a rizikó a rák ismételt megjelenésének.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza hormonkezelés témában

Tisztelt Kérdező!

A sok rossz között a legjobb típusú emlőrákja volt: mindössze 8 mm-es, grade I, nyirokcsomók negatívok, jelentős fokú hormon-érzékenység, HER2 negatív.

Magyarul: szinte biztosan meggyógyultnak lehet 3 év és 9 hónapos utókezelés (sugárterápia, tamoxifen, anastrozol, letrozol) után nevezni.

A kiújulás esélye eredetileg is kevés volt, most már minimálisra csökkent.

Ha ennyire komoly mellékhatásokat okoz az aromatáz-gátló kezelés, nyugodtan hagyja abba!

Meggyőződésem, hogy nem lesz probléma.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. december 09., 10:39; Megválaszolva: 2014. január 03., 14:57
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő rosszindulatú daganata
Tisztelt doktornő! Anyósomat emlő rosszindulatú daganatával műtötték pár hete, a műtét emlőmegtartó volt. Szövettan: I. / Invasiv tumor...
Onkológiai szakvélemény
Tiaztelt doktornő! 2021.07.21.-én emlődaganattal műtöttek. Kivettek a mellemdől egy 247g-os darabot, amiben a daganat 29mm nagyságú volt. A...
Mellsérülés
Üdvözlöm. Tegnap az esős csúszós időben egy rosszul kialakított bejárati ajtó lépcsőjén megcsúsztam és ráestem a jobb mellemre, majd hátul...
Mellet ért erős trauma
Üdvözlöm. Tegnap az esős csúszós időben egy rosszul kialakított bejárati ajtó lépcsőhén megcsúsztam és ráestem a jobb mellemre, majd hátul...
CT eredményem ismét