A DHEA és a 7-Keto-DHEA használata

Tisztelt Szakértő! 33 éves nő vagyok, 13 éve autoimmun beteg. Évekig nem differenciált autoimmun syndroma volt a diagnózis és csak ritkán és enyhe panaszaim voltak. 6 éve belobbant a betegségem, állandó hőemelkedésem volt, hullott a hajam, nagyon lefogytam, stb. Nagy dózisú szteroidot kaptam, amire jól reagáltam és idővel rendbejöttem, de a panaszaim azóta gyakoribbak, mint előtte. Ekkor a diagnózist SLE-re pontosították, illetve RA is felmerült az izületi panaszaim okaként. Évekig 6 mg Medrolt szedtem, illetve egy ideig immunszupresszáns szereket is. Időközben a csontsűrűségem is romlott. Nemrégiben kezelőorvost váltottam, aki csodálkozott azon, hogy eddig nem szedtem DHEA-t, ami mint megtudtam tőle az SLE legmodernebb kezelési módja és úgymond átveszi a Medrol szerepét. Egy évekkel korábban végzett hormonvizsgálat során nagyon alacsony DHEA-S szintet mutattak ki, de erre akkor azt mondták, hogy nem kell vele foglalkozni. Most az orvosom tanácsára a Medrolt fokozatosan leépítettem és napi 50 mg DHEA-t szedek. Sok jót olvastam róla, bár leginkább lombik programhoz kapcsolódó írásokat találtam. A gond az, hogy tudtommal Magyarországon nincs forgalomban, így csak külföldről lehet beszerezni. Ráadásul, mint később kiderült számomra két fajtája is van: a DHEA és a 7-keto DHEA, ami egyfajta metabolitja. A kérdésem is erre vonatkozik. Mi a különbség a kettő között a betegségem szempontjából? Nem voltam elég figyelmes és legutóbb ez utóbbi fajtából rendeltem, de végül nem kezdtem el szedni, mert mi van, ha másképp hat. Annyit sikerült utánaolvasnom, hogy a 7-keto formájú mentes a mellékhatásoktól, amik a DHEA hormonális hatásaiból adódnak. Ezeket egyébként magamon is tapasztaltam, sokkal zsírosabb a hajam és főleg az elején sok pattanásom volt. De lehet, hogy nekem pont ezekre a hormonális hatásaira van szükségem? Nagy örömömre a mostani hormonvizsgálaton már minden értékem a normál tartományban volt.: -) Előre is köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza hormonkezelés témában

Tisztelt kérdező!

Nagyon sajnálom, hogy ezt kell önnek írnom, de ez a kérdés nagyon speciális immunológiai probléma. magam nem kezelek ilyen betegeket, így sajnos nem is ismerem ezt a kezelési módot, így nem tudok a kérdésére sem korrekt választ adni.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. április 16., 13:51; Megválaszolva: 2014. április 24., 18:21
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy alulműködés?
Tisztelt Doktornő! Vérmintából véve az alábbi pajzsmiriggyel kapcsolatos értékeim vannak: FT4: 9.98 pmol/l TSH: 2,783 ulU/ml ANTI-TPO: 30 IU/ml...
Terheléses mellékvese (kortizol)...
Pajzsmirigy lelet műtét után
Pajzsmirigy
Pajzsmirigy UH lelet alapján van-e...