• Mellciszták

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Igazából nem ismerem az okot, csak valószínűsítem, hogy két éve sérülés vagy néhány napos cickafarkfű tea kúra miatt először vízszerű, majd egy hónap elteltével barnás váladék szivárgott a melleimből. Mammográfia és UH vizsgálat megállapította, hogy mindkét mellemben van egy-egy 6 mm átmérőjű, és jó néhány apró ciszta. A citológia eredménye, amit a nagy cisztából és a mellváladékból vettek, negatív lett. Fél évente kontrollra kell járnom. A nagyobb ciszták jelenleg 1 cm-esek. Minden alkalommal préselnek a mellbimbókból váladékot, holott magától már nem jelentkezik. Nem tudom, mennyire van erre szükség és nem árthat-e. Legutóbb elküldtek prolaktin szint mérésre, aminél a ref.érték 40-530 közötti. Nekem 459 lett. Azt mondta a nőgyógyász, menjek endokrinológushoz, mert ez magas, kezelni kell. Időpontot csak 2 hónapra előre kaptam, de erősen gondolkozom, valóban érdemes-e ezzel foglalkozni, ugyanis nem igazán szeretnék hormonkészítményt szedni. Egyáltalán fogalmam sincs, mégis mire kell készülnöm egy ilyen vizsgálat esetén. Kb. 10 éve a fogamzásgátló szedését is abba kellett hagynom, mert migrénjeim voltak tőle. Nem szültem még és nem is szeretnék gyereket, egy orvos véleménye szerint az is okozhatja a cisztákat, hogy a "természet rendjébe akarok beleavatkozni". A menzeszem teljesen normális, a vérzést követően azonban enyhén elkezdenek duzzadni a melleim, a ciklus végére már eléggé feszülnek és érzékenyek, mirigyesek, valamint feszültebb is vagyok a kelleténél. Elő lehet-e segíteni bármilyen módszerrel, hogy a ciszták felszívódjanak, ezáltal a mellfeszülés elmúljon? Válaszát előre is köszönöm és mindenféle meglátását szívesen veszem az esettel kapcsolatban.

        Dr. Boros Miklós válasza a mellciszta témában

        Tisztelt Kérdező! Az endokrinológusnál vérvételre lehet számítani. Vezessen menstruációs naplót, a pontos vérvételi idő miatt lesz fontos. Az emlő állományában kialakult kötőszövetes változások csak gondozást igényelnek. A citológiai vizsgálat nem árthat és bármilyen változás esetén indokolt elvégezni. Mozogjon rendszeresen és figyeljen oda a táplálkozására. Panaszos időszakban borogassa emlőit.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 10., 16:24; Megválaszolva: 2012. január 14., 15:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: