• Nagyon magas vérnyomás 24 éves korban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor(úr/nő)!

        Kicsit meg vagyok ijedve, mert tegnap éjszaka (buliztam, nem fogyasztottam sok alkolholt, csak nagyon nagyon minimálisat és) hazafelé hajnal 4körül nagyon elkezdett fájni a mellkasom, az körülbelül 15 percig tartott. 
        Most 5 perce pedig a bal ujjaim elkezdtek zsibbadni és a szív környékemen fájt icipicit (nem annyira, mint tegnap, csak épphogy). Ez olyan 1-2percig tartott. Megmértem a vérnyomásomat (dohányzás után közvetlenül) és 159/97 volt (szív 102). Még csak 24 éves vagyok, de sohasem volt gond a vérnyomásommal, viszont körülbelül 1-2 éve szinte mindig átlagon felülit mér. 10éve dohányzom...
        Szeretném kikérni a véleményét!  
        Nagyon komoly bajra utalhatnak az eltelt 9óra alatt bekövetkező tünetek,  így látatlanban is? Le akarok szokni a dohányzásról, mert kezdek megijedni. Ilyen tüneteket csak a 45-55 évesektől hallok... Tudom a betegségek nem válogatnak, dehát olyan fiatal vagyok még ehhez... Vagy mégsem?
        Kérem írjon!
        Előre is köszönöm!
        Tisztelettel: Klaudia

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Klaudia! Fiatal nőknél valóban kevésbé merül fel koszorúér-betegség lehetősége, de az életkor nem kizáró ok, ráadásul Ön dohányzik is, és ha jól értem, vérnyomása is magas, ez már két rizikótényező (de ezen kívül mellkasi fájdalmat számos más dolog, billentyűbetegség, reflux, mozgásszervi eltérés is okozhat). Valószínűleg csak a vérnyomáskiugrás okozta a panaszokat, de a mellkasi fájdalom és a hypertonia miatt mindenképpen érdemes lenne kivizsgálásra menni, megfelelő gyógyszeres kezeléssel, esetleg csak életmódbeli változtatásokkal a későbbi komoly szövődmények elkerülhetők lennének. Javasolt belgyógyászati, ill. kardiológiai szakrendelés felkeresése.


        Dr. Bene Orsolya
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-01 11:38:09; Megválaszolva: 2010. február 01., 11:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: