Fibrózis?

Tisztelt Doktornő! Segítségér fordulok önhöz. A páromnak (40 éves nő) 3 hete Intersiciális tüdőbetegséget állapítottak meg. A tünetek, köhögés, szapora légzés, fulladás volt, esténként láz kíséretében. A tüdőgyógyász ct-vízsgálatát kérte ahol megállapították az intersticiális tüdőbetegséget, diagnózisnak. Ismert betegsége a Colotis ulcarosa, amit egy éve diagnosztizáltak. Fél évig szteroidot szedett rá, ami nem használt, utána Salazopiryn-t írtak fel, ami teljesen tünetmentesítette a bélbetegséget. Két hete, elmúlt a köhögés, láz, fulladás. A Tüdőgyógyász erősen a salazopiryn-re gondol, egy hete nem szedi a párom.Egy hónap múlva hívtak controlra. Kedves Doktornő! A salazoypirin okozhat ilyen tüdőbetegséget? Van esély a gyógyulásra? A CT Ön szerint mire utal? Ön szerínt mit tehetnénk? Sajnos semmit nem találtunk ami nyugtató lenne, sőt!: ( CT EREDMÉNYE: A vizsgálatot nativan végeztük a tüdőcsúcstól a mellékvesék síkjáig. Részarányos mellkas, a trachea lefutása tágsága normális, a bifurcatio megtartott. Az egész tüdő alapállománya diffúzan csökkent transparentiájú, micronodularis gócokkal.amelyen belül mozaikszerűen főként jobb oldali túlsúllyal, 5-20mm átmérőjű kissé inhomogén parenchymás árnyékok is láthatóak.Subpleuralis lokalizációban szintén jobb oldali túlsúllyal köteges árnyékok láthatóak, a pleura diszkrét egyeletlen megvastagodást mutat. Bal oldalon a felső lebenyben apró emphysemás bulla is ábrázolódik.Pleuralis folyadék nem látható. Minkét oldalon a rések is kissé megvastagodtak Natv felvétel alapján a hilusokban, medistinumban patológiás nyirokcsomó nem látható. A trachea bifurcatio fölött egymás mellett kettő darab 10mm-Nyirokcsomó ábrázolódik. Az ábrázolódott csontokon pathologiás destrucito nem látható. A háti gerincen balra convex scoliosis látható. A felhason kóros elváltozás nem látszik.Cholecyatectomia utáni állapot, ennek megfelelően fémklippek ábrázolódnak. Válaszát előre is nagyon szépen köszönjük, sokat számít!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza intersticiális tüdőbetegség témában

Kedves Kérdező!

A tüdő fibrózis és intersticiális tüdőbetegség eredete sajnos nem mindig derül ki. Okozhatja vírus, autoimmun betegség, vagy gyógyszer is. Rendszeres kontrollra van szükség, egyebet nem tudok javasolni, mint hogy tartsa be a tüdőgyógyász utasításait. Ha szükséges, Ő elrendeli a megfelelő kezelést, és szükséges vizsgálatokat.Remélhetőleg a folyamat rendeződik, és tünetei megszűnnek.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. február 01., 15:13; Megválaszolva: 2015. február 01., 22:32
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Folyékony szappan belélegzése
mellkasi és hát fájdalom
Mellkas CT
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Az alábbi CT lelet értelmezésében szeretném a segítségét kérni! Coronária ct- re küldtek és a látótérbe került...
Tüdő CT Dr. HANGONYI...
Kedves Főorvosnő! Az alábbi CT lelet eredményéről érdeklődnék Öntől,/ jó indulatú tüdő daganat,aggódom,-véletlenül vették észre....