26 évesen baleseti 4ct+5 röntgen

Tisztelt Doktr Úr! 26 évesen sajnos autóbalesetem volt most novemberben Sürgősségire bevittek teljes testet CT-vizsgálták kontrasztanyaggal. Majd megállapították a medence és a szeméremcsont törést. Pécsre leszállítottak (400 ágyas) ott medence és mellkas CT. Pár nap múlva műtét előtt szintén medence és mellkas CT. Műtét után szintén medence CT-t végeztek. Kontrollra visszamentem medence röntgenem volt. mSV-ben mérve mekkora sugárzást kaphattam? Mennyire lesz rákkeltő a későbbiekben, mennyire ilyedjek meg? Illetve az is zavart hogy a heréimet nem védték és minden vizsgálat érte sugár. Termékenységre milyen hatással lesz? Egészséges maradt a herém, vagy károsodhatott a nemzőképességem? Később a gyermekemnél okozhat problémát? (Eddig nem voltam sem CT, sem röntgenen előzőekben szerencsére) Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Dr. Laki András válasza Sugárterhelés CT meddőség témában

Tisztelt Kérdező!

A röntgen- és CT vizsgálatokból származó sugárdózisokat így utólag pontosan megadni nem lehet, több tényezőtől függenek – ilyen pl. a berendezések típusa, a vizsgálat elvégzésének technikai adatai, módszere, a páciens testi adottságai. Az újabb CT berendezések megadnak dozimetriai adatokat, de ezekből sem vezethető le könnyen a ténylegesen kapott effektív dózis. Számos szakirodalmi forrás közöl táblázatokat az egyes vizsgálatokra jellemző sugárdózisokra, de ezek átlagos értékek. Ha ezek alapján megbecsüljük az Ön által kapott dózist, az mindenesetre messze nem érhette el azt a 100 mSv-es határt, ami felett a rákkeltő hatás már érdemben felmerülhet. A rák-kockázat ilyen diagnosztikai vizsgálatok után tehát alacsony. Ha megfordítjuk a szemléletet, akkor 99% felett van annak esélye, hogy NEM fejlődik ki az elvégzett vizsgálatok miatt rosszindulatú daganata. Meddőséget a CT vizsgálatokhoz képest sokkal nagyobb dózisok okozhatnak. A herék védelme természesen fontos, de tudjuk, hogy a nyugalomban lévő ivarsejtek sokkal kevésbé érzékenyek a sugárra, mint az éppen fejlődő, osztódó alakok. Így a későbbi gyermekvállalás szempontjából nincs oka aggodalomra. Nagyobb dózissal járó (pl. CT) vizsgálatok után legalább egy érési ciklus, azaz 70 nap várakozást szoktak javasolni a tervezett gyermeknemzés előtt.

Kérdés: 2022. január 11., 00:39; Megválaszolva: 2022. január 13., 18:48
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kisgyermek balesetével/röntgennel...
Szájnyálkahártya elváltozás
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 éve visszatérő bal oldali szájnyálkahártya duzzanat jelentkezik nálam a bal felső szájnyálkahátrtyán (az orca felőli...
Mammográfia és mellkas CT
Tisztelt Doktor Úr! Március 17-én mammográfián voltam, majd ápr. 1-jén mellkas CT-t végeztek (mellkas CT 5 másodperc és 40 másodperc) ....
Lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tudna-e segíteni a párom MR vizsgálati eredmény kielemzésében?...
MR lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr. Kérem eltudnå magyarázni mit jelentek a leletemre leírtak? Van bármi tennivalóm? Mitől lehet csontelmeszesedés? Köszönöm a...