Hypodens képlet

Tiszteletem! Több éve tartó vese problémáim miatt egy hete kontrasztanyagos CT vizsgálaton voltam, melynek eredményét megkaptam, de az orvosom még 2 hétig szabadságon van, és a CT leletben található eredmény érdekelne, mégis miket találtak. A leleten a következők láthatóak: "A máj állományában S 6-ban egy 4mm-es, valamennyi sorozaton hypodenz körülírt képlet mutatható ki. A cholecysta folyadékkal kevésbé jól telt." -"A jobb ováriumban egy 15 mm-es, mindkét ováriumban néhány kisebb, folliculusnak megfelelő hypodens képlet látható." -"Az ábrázolódott csontokon mindkét oldalon az SI rések mentén scletoticus sáv, az ízületi résben vacuum fenomén látható." Vélemény: Extrarenalis helyzetű, kissé tágabb jobb pyelon. A látott kép alapján felmerül kétoldali sacroileitis lehetősége. Mivel az orvosom szabadságon van, én pedig véleményem szerint érthető okokból aggódom, így kérem a fent említett diagnosztizálást legyen szíves magyarra lefordítani, hogy számomra is érthetőek legyenek ezek a problémák, illetve ezek alapján ráérek e megvárni az orvosomat, vagy addig is forduljak más orvoshoz? Köszönöm előre is, szép napot kívánok!

Dr. Laki András válasza CT témában

Tisztelt Kérdező!

Technikai okokból most kaptam meg a kérdését.

A felvételek nélkül, a leletből idézett megállapításokról korlátozott vélemény adható. A máj eltéréséről nem látom a szakorvos véleményét. Az ilyen kis méretű képletek pontos karakterének megállapítása sokszor nehéz, de a leírás alapján lehetséges, hogy egy kis cisztáról van szó. A cholecysta (epehólyag) az átlagosnál kevésbé volt megtelődve, talán azért, mert a vizsgálat előtt néhány órán belül evett vagy vízen kívül mást is ivott. Az ovariumokban (petefészkekben) a képleteket normális tüszőkként írják le. A keresztcsont-csípőcsont ízületben felmerült gyulladásos folyamat lehetősége. A véleményben még szerepel, hogy a jobb oldali vesemedence a vesén kívül van – ez normális variáció – és enyhén tágult. Az ehhez tartozó szöveges leírás azonban nem szerepelt a kérdésben. Amennyire meg lehet ítélni, sürgősségi ellátást igénylő elváltozást nem írtak le, a vizsgálatot azonban a kezelőorvosával beszélje meg.

Kérdés: 2018. július 31., 15:15; Megválaszolva: 2018. szeptember 05., 22:33
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kontrasztanyagos hasi és kismedence CT...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti...
Ct vizsgalat.
Udvozlom.olyan kerdesem lenne hogy 2018.03.06 volt egy ct vizsgalatom. 2018.06.03 ismet lenne egy vekonybel ct vizsgalat.elvegezheto ilyen hamar egy ujboli ct...
Metasztázis?
Tisztelt Doktor Úr! Július közepe óta jobb oldali többgócú emlődaganat miatt neoadjuváns kezelést kapok, melynek hatására a daganat jelentősen...
fényérzékenység
Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy voltam cardio ct vizsgálaton ott kaptam 95 ml Omnipaque 350 kontrasztanyagot, és azóta...
agykoponya CT sugárterhelés
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 24 éves vagyok. Férfi. Generalizált szorongást diagnosztizáltak nálam, de megnyugtatásul a neurológus elküldött...