Ct vizsgalat.

Udvozlom.olyan kerdesem lenne hogy 2018.03.06 volt egy ct vizsgalatom. 2018.06.03 ismet lenne egy vekonybel ct vizsgalat.elvegezheto ilyen hamar egy ujboli ct vizsgalat? Illetve elegendo a ct? ha gond van akkor megmutatja ugyanugy mint az mri? (crohn betegseg)

Dr. Laki András válasza CT témában

Tisztelt Kérdező!

Azt nem írta konkrétan, csak a kérdéséből sejtem, hogy az előző, márciusi CT vizsgálat is a hasról készült a belei miatt. Valószínűleg a sugárterhelés szempontjából kérdezi az ismétlést. Erre vonatkozóan nincs szabály, minthogy az eltelt időnek sincs nagy jelentősége a sugárdózisok összeadódása miatt. Mivel azonban az egyes emberekre nézve még a viszonylag nagyobb sugárterheléssel járó vizsgálatok kockázata is alacsony, alapvetően a klinikum, a beteg állapota határozza meg, hogy milyen ütemben készüljenek a vizsgálatok. Semmit sem tudhatok a konkrét állapotáról, az előző vizsgálat körülményeiről, eredményéről és az újabb vizsgálat okáról. Ezeket a kérdéseket a kezelőorvosával tudja megbeszélni. A vékonybelek tekintetében a CT és MR érzékenysége között nagy különbség nincs, de főleg fiatalok ismételt vizsgálata során az MR-nek a sugárterhelés elkerülése szempontjából van előnye, másrészről viszont a CT könnyebben elérhető lehet.

Kérdés: 2018. május 17., 09:37; Megválaszolva: 2018. május 21., 21:08
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kontrasztanyagos hasi és kismedence CT...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti...
Hypodens képlet
Tiszteletem! Több éve tartó vese problémáim miatt egy hete kontrasztanyagos CT vizsgálaton voltam, melynek eredményét megkaptam, de az orvosom még 2...
Metasztázis?
Tisztelt Doktor Úr! Július közepe óta jobb oldali többgócú emlődaganat miatt neoadjuváns kezelést kapok, melynek hatására a daganat jelentősen...
fényérzékenység
Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy voltam cardio ct vizsgálaton ott kaptam 95 ml Omnipaque 350 kontrasztanyagot, és azóta...
agykoponya CT sugárterhelés
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 24 éves vagyok. Férfi. Generalizált szorongást diagnosztizáltak nálam, de megnyugtatásul a neurológus elküldött...