Metasztázis?

Tisztelt Doktor Úr! Július közepe óta jobb oldali többgócú emlődaganat miatt neoadjuváns kezelést kapok, melynek hatására a daganat jelentősen csökkent. Az akkori ct- k negativak voltak, nyirokcsomó áttét sem volt. December közepén voltam mellkas rtg-en, ahol minden rendben volt, de a jobb oldali hilusban egy 12x15mm-es éleskontúrú kerekded képlet látszik, melynek tisztázására ct indokolt. Az onkológiai intézetben készitett ct viszont teljesen negativ lett, a tüdőkben kóros eltérés nem ábrázolódik. Mellkas, has: tu. met. jele nem jelent meg. Igazából nem tudom, hogy megnyugodhatok-e? A mütétem, ami teljes emlőlevétel, január végén lesz. Előfordulhat-e olyan elváltozás, ami a ct- n nem látható, illetve a rtg-en lehet- e olyan gyanus képlet, amit aztán a ct nem igazol, igy nem is említ? Esetleges butaságom miatt elnézését kérem, de emiatt kicsit izgulok. Köszönettel

Dr. Laki András válasza CT témában

Tisztelt Kérdező!

A felvételeket nem láthatom, csak arról tudok véleményt mondani, amit leírt, így a különbségről egyértelmű magyarázatot adni nem tudok. A röntgenvizsgálatok lényegéhez tartozik, hogy egy adott testrészen belüli a képletek árnyéka a sugár haladásának irányában egymásra vetül, és együttesen adnak árnyékot. Ez a CT vizsgálat során nincs így, annál a szervek és elváltozások külön-külön ábrázolódnak. Valószínű, hogy a röntgen felvételen normális képletek, pl. erek adtak ilyen szokatlan összegzett árnyékot és ezek a CT képeken már nem vetültek össze. Nem lehetséges ilyen méretű kóros eltérés, amit egy mellkasröntgen kimutat, de a CT-n nem látható (fordítva előfordul) .

Kérdés: 2018. január 05., 15:08; Megválaszolva: 2018. január 06., 10:22
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kontrasztanyagos hasi és kismedence CT...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti...
Hypodens képlet
Tiszteletem! Több éve tartó vese problémáim miatt egy hete kontrasztanyagos CT vizsgálaton voltam, melynek eredményét megkaptam, de az orvosom még 2...
Ct vizsgalat.
Udvozlom.olyan kerdesem lenne hogy 2018.03.06 volt egy ct vizsgalatom. 2018.06.03 ismet lenne egy vekonybel ct vizsgalat.elvegezheto ilyen hamar egy ujboli ct...
fényérzékenység
Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy voltam cardio ct vizsgálaton ott kaptam 95 ml Omnipaque 350 kontrasztanyagot, és azóta...
agykoponya CT sugárterhelés
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 24 éves vagyok. Férfi. Generalizált szorongást diagnosztizáltak nálam, de megnyugtatásul a neurológus elküldött...