fényérzékenység

Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy voltam cardio ct vizsgálaton ott kaptam 95 ml Omnipaque 350 kontrasztanyagot, és azóta fény iránti túlérzékenység alakult ki a szemeimben, nagyon rossz érzés mert csak napszemüvegben tudok kimenni az utcára, és a szobát is be kell sőtétítenem, ha erősebb fénybe nézek utána villodzik a szemem, felhivtam a kardiológusom és ő azt mondta hogy nem tartja valószínűnek hogy a kontrasztanya okozza, mert már kiűrült a szervezetemből, és elküldött szemészhez. A szemész azt mondta hogy nem a szememnek van baja, nem tudja hogy mi okozza a panaszt.Utána elmentem háziorvoshoz ő is szemészhez küldött el, elmentem egy másik szemészhez, de ő se tudta megállapítani hogy mitől van. Amikor visszavittem a szemészeti papírokat a háziorvosomnak, ő azt mondta hogy a szemeimnek nincs komoly problémájuk, de mégsem küldött el sehova.Én ugy gondolom hogy valamilyen anyag maradhatott a szervezetemben mert a cardio ct után egyből kialakult a fényérzékenység is, és még a hajamon is kialakult olyan zsíros anyag amitől rakad a hajam és többszöri mosásra sem jön le, ez az arcomon is kialakult, teljeskörű kivizsgálással vagy vérvizsgálattal kilehetne mutatni a problémát, nem tudom hogy már kihez fordulahatnék, milyen vizsgálat mutatná ki a problémát.Kérem segítsen mert már elviselhetetlen érzés. Tisztelettel.Zsolt

Dr. Laki András válasza CT témában

Tisztelt Kérdező!

Az alkalmazott intravénás kontrasztanyag ismert mellékhatásai között valóban szerepel a szem túlzott fényérzékenysége (photophobia) is, mint ritkán megfigyelt tünet. Azt azonban szinte kizárható, hogy az azóta eltelt időben, amikor is a kontrasztanyag már régen kiürült, még szóba jöhet a kontrasztanyag, mint fenntartó ok, még ha az váltotta is ki. Ha szemén nem találtak elváltozást, akkor remélhetőleg idővel elmúlik a kellemetlen panasz. Mivel kevés ilyen esetet közöltek eddig le, nem áll rendelkezésre sok információ a tünetek időtartamával kapcsolatban, átmenetinek írják. A haj és bőr zsírosodása nem szerepel a lehetséges mellékhatások között. A bőrtüneteit bőrgyógyásznak mutassa meg. Javaslom, hogy a vizsgálatot végző radiológiai munkahely vezetőjének vagy vezető asszisztensének is számoljon be a tüneteiről a gyógyszermellékhatásokkal kapcsolatos adminisztráció érdekében.

Kérdés: 2016. május 30., 02:39 ;Megválaszolva: 2016. június 03., 17:16
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kontrasztanyagos hasi és kismedence CT...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti...
Hypodens képlet
Tiszteletem! Több éve tartó vese problémáim miatt egy hete kontrasztanyagos CT vizsgálaton voltam, melynek eredményét megkaptam, de az orvosom még 2...
Ct vizsgalat.
Udvozlom.olyan kerdesem lenne hogy 2018.03.06 volt egy ct vizsgalatom. 2018.06.03 ismet lenne egy vekonybel ct vizsgalat.elvegezheto ilyen hamar egy ujboli ct...
Metasztázis?
Tisztelt Doktor Úr! Július közepe óta jobb oldali többgócú emlődaganat miatt neoadjuváns kezelést kapok, melynek hatására a daganat jelentősen...
agykoponya CT sugárterhelés
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 24 éves vagyok. Férfi. Generalizált szorongást diagnosztizáltak nálam, de megnyugtatásul a neurológus elküldött...