Mri kontrasztanyag

Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni 4 éves kisfiam ügyében. Problémáink egy évvel ezelőtt kezdődtek, amikor leesett az ágyról és falba ütötte a fejét. Azóta rengeteget fáj a feje, mindig homlokánál. Többször voltunk már kórházban, komplett kivizsgáláson (vérvétel, vérnyomás, szemészet, fül-orr gégészet, neurológia) eredménytelenül. 10 hónap huzavona után előírták a ct-t amin eltérést nem találtak, bár a vizsgálat kontrasztanyag nélkül készült. Mint később megtudtam, így sajnos csak a durva elváltozások látszanak. Sajnos a helyzet azóta nemhogy javult, inkább romlott. A fejfájás mellé sokszor hányinger is társul, villámcsapásszerűen érkezik és néha ugyanúgy el is múlik. Nagyon aggódom érte, minden rossz is megfordult már a fejemben. Találtam egy magán-Mr vizsgálati lehetőséget ahova két nap múlva megyünk, nyitott, altatás nélkül végezhető. Nem akarnak neki kontrasztanyagot adni, csak abban az esetben ha találnak valami eltérést.Tulajdonképpen ezzel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Mennyire értékelhető a vizsgálat k.anyag nélkül? Még egy fél megoldással nem szeretném beérni, 100%ig biztosra szeretném tudni hogy nincs semmi a kis fejében. Nagyon okos gyerek, bármit meg tudunk beszélni, tehát a szuri miatt nem lenne probléma. Kérem adjon tanácsot mit tegyek, erőltessem-e a kontrasztanyagot hogy végre biztosat tudjunk, vagy enélkül is meglátnak mindent? Milyen rizikói vannak egy ilyen pici gyereknél a kontrasztanyag beadásának? Segítségét előre is köszönöm: Melinda

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza koponya MR témában

Tisztelt Érdeklődő!

Ne erőltessen semmit. A kisfiának a feje az Ön szorongásaitól fáj, hiszen a gyerek mindent megérez, amit az anyja érez, és mivel nem érti az ön félelmeinek az okát, így ő is nagyon szenved és szorong, ennek a tünete a fejfájás.

Csak remélni tudom, hogy az indokolatlan MR-nek legalább annyi haszna lesz, hogy Ön egy kicsit megnyugszik, és nem kinlasztja tovább a gyermekét ujabb vizsgálatokkal. A kontrasztanyag nem csak egy szuri, a gadolinum nagyon komoly vesekárodosát, és halálos allergiát okoz, ezért, és nem merő gonoszságból nem be adják be az ön 4 éves, kb 30 kg-os gyerekének a mérgező anyagot csakis azért, mert Ön nem hisz az orvosoknak, csak a gépeknek.

Egy koponyasérülésnél elég csak a kontrasztanyagos CT, ez is igen komoly sugárterheléssel jár egy kisgyermeknél. A kontrasztanyagot akkor adják be, ha valamit látnak a sima felvételeken. Egy gyereknél nagyon megfontoljuk az ártalmas CT viszgálat indokait és a mérgező, veszélyes kontrasztanyag beadását is.

egyébként nem hiszem, hogy egy 4 éves megfekszik az Mr-ben altatás nélkül. Még az ilyen halálra rémült sem.

A fejfájás az egy különálló gond, nem kell hogy bármi okozza, és nem szabad gyermekkorban fölöslegesen indokolatlan vizsgálatokkal kinlasztani a gyermekünket csak azért, hogy mi megnyugodjunk. Inkább ígyon a gyermek több folyadékot, és beszélgessenek, játszanak vele minél többet.

Kérdés: 2015. április 13., 13:34; Megválaszolva: 2015. április 17., 23:57
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Lelet értelmezése.
Gerinc MRI
Derékfájdalom
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy scheuermann műtött vagyok,21 éves, (2-től a 12-es csigolyáim vannak...
Röntgenfilm2
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát a korábbi kérdésemre! Az előző kérdésemből kimaradt, hogy oldal irányban állásnál...
Röntgenfilm
Tisztelt Doktor Úr! Pár hete voltam nyaki gerinc röntgen vizsgálaton. Elég közel álltam a fekete röntgenfilmhez, amire a sugár vetült. Amikor...