MR lelet értelmezése

Tisztelt Doktor Úr. Kérem eltudnå magyarázni mit jelentek a leletemre leírtak? Van bármi tennivalóm? Mitől lehet csontelmeszesedés? Köszönöm a válaszát. Koponya MR vizsgálat lelet --------------------------- Natívan T1 súlyozott és MPR sagittalis síkú, majd T2 súlyozott, SWI és DWI axialis síkú, valamint coronalis síkú FLAIR felvételeket készítettünk. A CT vizsgálat során látott, a jobb os parietalen, a tabula externát érintő kiszélesedésnek megfelelően jelcsökkenés ábrázolódik. A régióban kóros jelnövekedés, csont oedema jele nem figyelhető meg. A jeleltérés legnagyobb rétegvastagsága 6 mm-nek mérhető, a csontkontúr előboltosulás a-p kiterjedése axiális síkban mérve kb. 4 cm. Ezen a területen a bőrfelszín előboltosuló, a subcutan régióban kóros jeleltérés nem látszik. Az intra - és extracerebralis liquorterek átlagos tágasságúak. Bal oldalon a fronto-parietalis határon, a vertex mentén, sagittalis síkban mérve 35 x 13 mm kiterjedésű körülírtabb liquor jeladású terület ábrázolódik, mely a boltozati csonton enyhe benyomatot okoz. Az elváltozás haránt kiterjedése a FLAIR szekvencián 2,3 cm, területe jelmentes. Az agyállományban kórjelző értékű jeleltérés nem mutatható ki. A diffuziós sorozaton kóros jelnövekedés nem jött létre. Az SWI sorozaton vérzésre, éranomáliára jellemző jelmentes terület nem ábrázolódott. A craniocervicalis átmenet szabályos. A melléküregek és pyramis csontok légtartóak. Vélemény: Jobb oldalon az os parietalen CT vizsgálatával ábrázolódott eltérésnek megfelelően csak scleroticus jellegű terület figyelhető meg, focalis oedema, körülírt pathologiás csontfolyamat nem ábrázolódott. Cysta arachnoideale bal oldalon a vertex mentén. Kóros állományi eltérés nem mutatható ki.

Dr. Laki András válasza koponya MR meszesedés arachnoidealis cysta témában

Tisztelt Kérdező!

Mivel sem a CT, sem az MR felvételeket nem láthatom, csak a lelet szövege alapján tudok véleményt adni. A koponya falcsonti területén írtak legy egy lapos meszesedést, ami a koponyacsont két párhuzamos rétege közül a külsőt érinti, annak kiszélesedésének felel meg. Ez bizonyára jól látszott a CT felvételeken is, de az MR abban tudott több információt adni, hogy a környezetében, a lágyrészek és az agy területén nincs kóros elváltozás. Így a meszesedés minden bizonnyal ártalmatlan, jóindulatú elváltozás. A lehetséges okaira így az interneten keresztül nem lehet korrekt választ adni, nekem elsősorban osteoma, egy általában tünetmentes, jóindulatú csontdaganat-fajta merül fel. Amennyiben nincs panasz, elegendő a követése. A leírt másik eltérés - cysta arachnoideale - egy fejlődési rendellenesség, az agy pókhálókhártyájával kapcsolatosan egy agyvízzel telt tömlő alakult ki, ami a koponyaboltozat alatt helyezkedik el és kissé benyomja a koponyacsontot. Ez is a legtöbb esetben tünetmentes, és követésen kívül nincs vele más teendő. Műtéti beavatkozásra csak növekedés vagy idegrendszeri tünetek fellépése esetén lehet szükség. Mivel minden vizsgálati eredményt csak a panaszokkal és tünetekkel lehet korrektül megítélni, beszélje meg a leletet ideggyógyász szakorvossal is.

Kérdés: 2022. április 01., 21:00; Megválaszolva: 2022. április 03., 19:09
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Agyi MR vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi agyi MR vizsgálat eredményét szeretném megkérdezni Öntől, pontosan mit is jelent, és van e félnivalóm, illetve...
Kontrasztanyagos szív CT pajzsmirigy...
Tisztelt Doktor Úr! Ausztriában Irenat cseppeket (perchlorat védelem) adnak be a pajzsmirigy betegeknekjódot tartalmazó kontrasztanyagos szív CT...
Látható e törés a röntgen...
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a csatolt képeken látható e bordatörés? Képalkotás után csak a képeket kaptam meg lelet elvileg egy...
Mr lelet véleményezése
Kisgyermek balesetével/röntgennel...