Ismételt CT vizsgálat két hónapon belül káros lehet?

Tisztelt Doktor úr! CT vizsgálattal kapcsolatos lenne a kérdésem: 2014. május 4-én voltam hasi CT vizsgálaton, az urológus szakorvos küldött el, de akkor még nem tudtam, hogy egy másik CT vizsgálat vár majd rám. Néhány napja kontroll vizsgálaton voltam az idegosztályon visszatérő fejfájásos panaszok miatt. A Doktornő agyi CT vizsgálatot rendelt el, mert korábban már volt két kisebb agyi infarktusom. A vizsgálatra előjegyeztek július 17-re. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e CT-t csináltatnom, mivel a két vizsgálat között csupán két hónap telik el. Köszönöm válaszát.

Dr. Laki András válasza CT témában

Tisztelt Kérdező!

Nem létezik arra nézve előírás vagy ajánlás, hogy két CT vizsgálat között mennyi időnek kell eltelnie. Ennek nem is volna értelme, mert akkor kell CT vizsgálatot végezni, ha az szakmailag indokolt. Valószínűleg a sugárterhelés miatt gondol esetleges korlátozásra. A vizsgálatok során kapott sugármennyiség az idők során lényegében "nem felejtődik" el - bár némi sejtregenerálódás lehetséges -, így két vizsgálat közötti időnek nincs igazán szerepe (hasonlóan az életünk során a bőrünket ért napsugárzáshoz, amire a bőrgyógyászok gyakran figyelmeztetnek) . Az Ön által említett vizsgálatoknak a sugárterhelése azonban még messze van attól, hogy későbbi káros következmények reális kockázatával járjon, így nincs mitől aggódnia.

Kérdés: 2014. május 20., 17:28; Megválaszolva: 2014. május 23., 19:19
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kontrasztanyagos hasi és kismedence CT...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti...
Hypodens képlet
Tiszteletem! Több éve tartó vese problémáim miatt egy hete kontrasztanyagos CT vizsgálaton voltam, melynek eredményét megkaptam, de az orvosom még 2...
Ct vizsgalat.
Udvozlom.olyan kerdesem lenne hogy 2018.03.06 volt egy ct vizsgalatom. 2018.06.03 ismet lenne egy vekonybel ct vizsgalat.elvegezheto ilyen hamar egy ujboli ct...
Metasztázis?
Tisztelt Doktor Úr! Július közepe óta jobb oldali többgócú emlődaganat miatt neoadjuváns kezelést kapok, melynek hatására a daganat jelentősen...
fényérzékenység
Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy voltam cardio ct vizsgálaton ott kaptam 95 ml Omnipaque 350 kontrasztanyagot, és azóta...