Has és kismedence CT vizsgálat eredményének értelmezése.

UH vizsgálatot követően, a májban talált képletek további vizsgálata céljából került sor a CT vizsgálatra. A lelet - egyebek mellett - az alábbiakat tartalmazza: "A máj normális nagyságú, átlagdensitása megtartott, a natív képeken 60 HU. Intrahepeticusan S8-ban, a rekeszi felszín alatt 26x22 mm-es, kissé distálisabban S8-ban laterálisan a májtok alatt 37x42 mm-es, a máj caudális pólusában S6-ban 15x8 mm-es, S3-ban a visceralis felszín alatt 15x8 mm-es hypodenzitás látható a natív képeken, melyek iv. kontrasztanyag adását követően széli részük felől mutatnak telődést, késői fázisban csaknem teljes egészében betelődnek. ...Jobb vese felső-középső harmadának határán ventralisan egy 9 mm-es parenchymás cysta észlelhető... Vélemény: Intrahepaticusan négy haemangioma látható. Cysta renis 1.d." Kérdésem az, hogy milyen további teendő javasolt a fentiek alapján? Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a CT témában

Tisztelt Kérdező! A CT lelet szerint a gócokban a kontrasztanyag halmozás módja alapján haemangiomának felelnek meg. A haemangiomát a jóindulatú daganatok közé sorolják bár inkább kórosan fejlődött érképletek jóindulatú csomójának és nem valódi daganatnak tartható. Ezekben a méretekben szövődményre nem kell számítani. Ha ennél nagyobbak volnának, merülhetne fel esetleges vérzése, mint következmény. Beavatkozást ezért csak jelentős növekedése esetén szoktak megfontolni. Mivel ultrahanggal is láthatóak voltak - így fedezték fel -, elegendő időszakos ultrahang kontroll, jelenleg más teendőt nem igényel. Úgy értelmezem, hogy ez egy új lelet, ezért elsőként 3 majd 6 hónap múlva, továbbiakban ritkább - évente - javasolnék ultrahangos követést. A 9 mm-es vesecysta egy folyadéktartalmú kicsiny tömlőnek felel meg, nincs jelentősége, ultrahangos követés ennél is elégséges, bár szinte felesleges.

Kérdés: 2014. április 30., 19:28; Megválaszolva: 2014. május 04., 21:31
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...
Daganat gyanú?