Daganat és áttét?

Tisztelt Doktor úr/nő! Mellkas CT-t végeztek natív ésiv. kontrasztanyagos felvételt. Jobb oldalon a 4.szegmentumban 4mm-es kerekded subpleuralis gócos eltérés.Folyadék, densitaseltérés, egyéb térfoglaló eltérés nem észlelhető.Bal mellékvesében 2008ban 20mm incidentalómát fedeztek fel (további vizsgálat nem volt) , ez a lágyrészképlet 25mm-re nőtt.a pajzsmirigy bal lebenye másiknál nagyobb, benne gócos eltérés van. Mit takarnak ezek az adatok? Válaszát előre köszönöm

Dr. Laki András válasza CT témában

Tisztelt Kérdező!

A felvételeket nem láthattam. A mellékelt lelettel kapcsolatban: vagy a radiológus nem fűzött összefoglaló véleményt a látottakról, vagy ez a kérdéséből kimaradt. A leírás szerinti 4 mm-es kerekded, subpleuralis azaz a mellhártya alatti kerek gócról valószínűleg nem lehet egyértelmű véleményt adni. Az ilyen kis gócok meglehetősen gyakoriak, sokszor csak banális gyulladásos maradványok, amelyek az évek, évtizedek múlásával csaknem mindenkinél előfordulhatnak. Ebben a pillanatban nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki. Nem tudom, miért merült volna fel áttét - esetleges daganatos betegségről nem írt, lehet hogy csak emiatt aggódik. Elsődleges tüdődaganatra ez a kép nem jellemző. Ilyen esetben, ha tisztázatlan gócos tüdőképlet igazolódik, néhány hónap múlva kontroll CT vizsgálatot szoktak javasolni, annak megítélésére hogy változik-e. A mellékvese incidentaloma annyit jelent, hogy egy tüneteket nem okozó jóindulatú mellékvese daganatot valamilyen vizsgálat során véletlenül fedeznek fel. A 6 év alatti 5 mm-es növekedés nem jelentős, ebből nem gondolnék rosszindulatú elváltozásra, de további követés mindenképpen javasolt. Az ilyen méretű mellékvese daganatokat, ha azok CT vagy MR felvételek alapján igazolhatóan jóindulatúság jeleit mutatják, nem szokták még műteni, de konzultáljon endokrinológussal. Lehet hogy a növekedés miatt újabb hormonvizsgálatokat fognak végezni.

Kérdés: 2014. március 23., 15:39; Megválaszolva: 2014. március 26., 22:02
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kontrasztanyagos hasi és kismedence CT...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti...
Hypodens képlet
Tiszteletem! Több éve tartó vese problémáim miatt egy hete kontrasztanyagos CT vizsgálaton voltam, melynek eredményét megkaptam, de az orvosom még 2...
Ct vizsgalat.
Udvozlom.olyan kerdesem lenne hogy 2018.03.06 volt egy ct vizsgalatom. 2018.06.03 ismet lenne egy vekonybel ct vizsgalat.elvegezheto ilyen hamar egy ujboli ct...
Metasztázis?
Tisztelt Doktor Úr! Július közepe óta jobb oldali többgócú emlődaganat miatt neoadjuváns kezelést kapok, melynek hatására a daganat jelentősen...
fényérzékenység
Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy voltam cardio ct vizsgálaton ott kaptam 95 ml Omnipaque 350 kontrasztanyagot, és azóta...