Mennyire veszélyes a hasi CT vizsgálat?

Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék a hasi ct vizsgálat veszélyeiről, hogy mekkora sugárzásnak van kitéve az ember, és, hogy valóban igaz e, hogy aki legalább két alkalommal volt már ct vizsgálaton, annak nagyobb az esélye rákos megbetegedésre? Én szivesebben mennék ultrahang vizsgálatra, mert az veszélytelen, de azt mondták, hogy a mellékvese elváltozás kimutatására nem annyira alkalmas. Előre is köszönöm. ZSÓFI.

Dr. Laki András válasza CT témában

Tisztelt Kérdező!

A kérdésfeltevés nem indokolatlan, napjainkban a szakmai és laikus irodalom egyaránt foglalkozik ezzel és az újabb CT berendezések tervezésében is egyre inkább a sugárdózis csökkentését tűzik ki célul. Arról van szó, hogy a CT vizsgálatok során valóban éri a szervezetet röntgensugárzás, ami az ionizáló sugárzások egyik fajtája és így elméletileg szóba jöhet sejtkárosító hatás,

bizonyos esetekben (főleg sokszor ismételt vizsgálatok esetén) daganatos betegséghez vezető sugárártalom. Ez a diagnosztikus vizsgálatok során kapott dózisok esetén csak véletlenszerűen léphet fel, a kapott dózisok ebben összeadódhatnak. Az Ön kérdésében megfogalmazott veszély mértéke azonban az egyes emberre nézve a gyakorlatban nem számítható ki, ez csak népesség szintjén becsülhető. A CT rákkeltő kockázata alacsony és azokra az esetekre értendő, amikor az egyébként is jelenlévő rákkeltő tényezők (genetikai adottságok, környezetszennyezés, táplálkozással bejutott rákkeltők, dohányzás és még ki tudja, mi minden) okozta daganatok mellett valamennyivel több daganat fordul elő. A rizikó az életkorral csökken,

gyermekkorban a legnagyobb. A rizikóra vonatkozó becslések és statisztikák csak arra utalnak, hogy - életkor és az alkalmazott vizsgálati technika

függvényében - több száz, vagy egy-két ezer elvégzett hasi CT vizsgálat esetén EGY esetben okozhat a sugárzás egy újabb daganatos megbetegedést. Ez azt jelenti, hogy egyes emberre nézve egy-két CT vizsgálatnak nincsen reális

kockázata, de minden CT-re beutalás valóban megfontolást igényel, főleg a

fiataloknál. A hasi ultrahang vizsgálat csakugyan nem alkalmas a mellékvesék megnagyobbodásának, esetleges jóindulatú daganatainak (adenomáinak)

megállapítására, erre a CT viszont igen érzékeny. Egyik lehetőség a sugárzás csökkentésére, ha úgy kérik a vizsgálatot, hogy csak a mellékvesék

területéről, korlátozott kiterjesztésű CT felvételek készüljenek. Bizonyos esetekben, ha ha kizárható a daganat vagy az egyértelmű, típusosan

jóindulatú, a kontrasztanyagos sorozatok is elkerülhetőek. Mindemellett, CT helyett sugárzásmentes alternatív vizsgálatként MR jöhet

szóba.

Kérdés: 2014. január 31., 11:30; Megválaszolva: 2014. február 04., 21:45
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kontrasztanyagos hasi és kismedence CT...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti...
Hypodens képlet
Tiszteletem! Több éve tartó vese problémáim miatt egy hete kontrasztanyagos CT vizsgálaton voltam, melynek eredményét megkaptam, de az orvosom még 2...
Ct vizsgalat.
Udvozlom.olyan kerdesem lenne hogy 2018.03.06 volt egy ct vizsgalatom. 2018.06.03 ismet lenne egy vekonybel ct vizsgalat.elvegezheto ilyen hamar egy ujboli ct...
Metasztázis?
Tisztelt Doktor Úr! Július közepe óta jobb oldali többgócú emlődaganat miatt neoadjuváns kezelést kapok, melynek hatására a daganat jelentősen...
fényérzékenység
Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy voltam cardio ct vizsgálaton ott kaptam 95 ml Omnipaque 350 kontrasztanyagot, és azóta...