szükséges-e további vizsgálat az alábbi CT lelet ismeretében

A mediastinumbanaz aorta ív bal oldalán egy21x7mm nagyságú nyirokcsomó van. A tüdőben gócos elváltozás nincs, a lingulában residualisnak tűnő kötegezettség látható. Mellkasi foly. nincs. A máj közepesen nagyobb, a 7. segmentben egy 118x88x80mm-es hypodenz, a a széli részén egyenetlenül intenzíven halmozó terime látható.Késői fázisban nem készült vizsg. az 5. szegmentben 8mm-es hypodenz képlet van. Epehólyag fala nem vastagabb, epeutak nem tágak.Vesék, mellékvesék, lép, pankreas szabályos. A pankreasfej régiójában 25mm-es duodenum diverticulum van.a retroperitoneumban kóros képlet nincs, hólyag ép.Uterus kissé nagyobb.Kórosan megvastagodott bélszakasz nem látható. Csontokon metastasisra jell. elt. nincs. Vél.: a májban levő terim haemangióma lehet, de nem készült több fázsos vizsg. Laborlelet, tumormarker, rendben.

Dr. Laki András válasza CT témában

Tisztelt Kérdező!

A kérdésben nem írta meg hogy miért is készült a CT vizsgálat, illetve milyen tumormarkereket vettek le.

A CT vizsgálat során a májban láttak egy viszonylag nagy elváltozást, amit a képek alapján nem tudtak tisztázni. Megírják, hogy nem készült el a kontrasztanyag adás után úgynevezett "késői" (7-10 perccel vagy akár fél-egy órával későbbi) sorozat, amelynek révén lehet, hogy több információt kaphattak volna arról, hogy mi az az elváltozás. A képek alapján haemangiomát, vagyis egy jóindulatú, erekből álló képletet tartanak valószínűnek, de biztosabb véleményhez szükség volna további vizsgálatra. A rendben lévő laboratóriumi eredmények mindenesetre biztatóak. A CT vizsgálóban erre a leletre hivatkozva egy új időpontot javasolok megbeszélni (valószínűleg új beutaló is szükséges) , amikor ezt kiegészítő sorozatot elkészíthetik - ehhez majd ismét kontrasztanyagot kell adni. Egy másik lehetőség egy MR vizsgálat elkészítése, ami szintén több információt adhat. A másik góc olyan kicsi, hogy a CT nem biztos, hogy konkrét választ fog adni, egy célzott ultrahang vizsgálat talán segíthet, ultrahanggal ugyanis sokszor könnyebb eldönteni egy kis képletről hogy ciszta-e vagy nem) . A mellkasban (a mediastinum a mellkas középső része) látott nyirokcsomó a leírás szerint hosszúkás alakú, ez nem feltétlenül kóros. További eltérésként a patkóbéllel összefüggően 2, 5 cm-es tasakszerű tágulatot írtak le, ennek valószínűleg nincs most jelentősége.

Kérdés: 2013. március 17., 18:55; Megválaszolva: 2013. március 20., 19:51
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kontrasztanyagos hasi és kismedence CT...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti...
Hypodens képlet
Tiszteletem! Több éve tartó vese problémáim miatt egy hete kontrasztanyagos CT vizsgálaton voltam, melynek eredményét megkaptam, de az orvosom még 2...
Ct vizsgalat.
Udvozlom.olyan kerdesem lenne hogy 2018.03.06 volt egy ct vizsgalatom. 2018.06.03 ismet lenne egy vekonybel ct vizsgalat.elvegezheto ilyen hamar egy ujboli ct...
Metasztázis?
Tisztelt Doktor Úr! Július közepe óta jobb oldali többgócú emlődaganat miatt neoadjuváns kezelést kapok, melynek hatására a daganat jelentősen...
fényérzékenység
Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy voltam cardio ct vizsgálaton ott kaptam 95 ml Omnipaque 350 kontrasztanyagot, és azóta...