tüdő CT vizsgálat?

Tisztelt doktor! Azt szeretném megkérdezni, hogy március 5-én volt csont izotóp vizsgálatom a MÁV.ban, szeretném a tüdő CT vizsgálatot is - mivel bal hátam nagyon fáj, ég, levegővételem is rossz. Nem tudok aludni tőle hajnalban, annyira idegesítő. Az izotóp vizsgálat után mennyi időnek kell eltelni, hogy a tüdő CT-t megcsináltathassam Várom válaszát köszönettel: Erzsébet

Dr. Laki András válasza CT témában

Tisztelt Kérdező!

Az izotóp- és a CT- vizsgálatok egymás utáni elvégzését előírás nem korlátozza. A vizsgálatok elvégzésének a célja, hogy az eredménytől függően a kezelőorvos döntést hozhasson, továbbá szakmai protokollok tartalmazzák, hogy egyes betegségek gyanúja vagy megállapítása érdekében milyen vizsgálatok javasoltak. A sugárzással járó egyes vizsgálatok egészségügyi kockázata alacsony, az Ön által említett két vizsgálat együtt sem jelent aggodalomra okot adó sugárterhelést. A hátfájdalom, légzési panaszok miatt a CT vizsgálat indokolt lehet, de orvosi vizsgálat és az iránydiagnózis megfogalmazása meghatározhatja a CT vizsgálat menetét és segít az értékelésben, ezért orvosi javaslat mindenképpen fontos. Nem írta, hogy mióta érzi a panaszait, ha ez friss kezdetű, akkor a korábbi tüdőemboliájára tekintettel a tünetek alapján nem zárható ki ennek kiújulása sem, ezért mielőbb forduljon orvoshoz - szükség esetén ügyeleti szolgálathoz.

Kérdés: 2013. március 11., 06:59; Megválaszolva: 2013. március 15., 11:27
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kontrasztanyagos hasi és kismedence CT...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti...
Hypodens képlet
Tiszteletem! Több éve tartó vese problémáim miatt egy hete kontrasztanyagos CT vizsgálaton voltam, melynek eredményét megkaptam, de az orvosom még 2...
Ct vizsgalat.
Udvozlom.olyan kerdesem lenne hogy 2018.03.06 volt egy ct vizsgalatom. 2018.06.03 ismet lenne egy vekonybel ct vizsgalat.elvegezheto ilyen hamar egy ujboli ct...
Metasztázis?
Tisztelt Doktor Úr! Július közepe óta jobb oldali többgócú emlődaganat miatt neoadjuváns kezelést kapok, melynek hatására a daganat jelentősen...
fényérzékenység
Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy voltam cardio ct vizsgálaton ott kaptam 95 ml Omnipaque 350 kontrasztanyagot, és azóta...