Tényleg jó-e az eredmény?

Édesanyám vastagbeléből szeptemberben daganatot távolítottak el; a májban is elváltozásokat tapasztaltak, azóta kemoterápiára jár. Most volt CT és az eredmény napján hazaengedték kemoterápia felvétele nélkül, mondván jók az eredmények. De egy szó elbizonytalanít: a "hypodens" szóra számomra nem egyértelmű találatokat hoz ki a kereső, ezért kérném a segítséget, hogy tényleg biztató-e a lelet eredménye vagy sem. Íme a lelet: A rekesztől a subtrochanter régióig kontrasztanyag intravénás adása előtt és után három fázisban készítettünk spirál CT vizsgálatot. A gyomrot és a beleket negatív kontrasztanyag (Macrogolum) itatásával jelöltük. A sinusokban pleuralis folyadék nincs, a basalis tüdőmezők tiszták. A máj nem nagyobb. A jobb lebenyben a 6. segm.-ban dorsalisan 5 mm-es, cystára suspect kifejezetten hypodens góc van. A bal lebenyben körülírt eltérés nem differencializálható. Az epeutak nem tágabbak, az epehólyag szabályosan ábrázolódik. Pancreas, lép, mellékvesék, vesék eltérés nélkül. Vizelettel telt, ép falú húgyhólyag. Az uterus a középvonaltól kissé balra helyezett, állománya homogén. A rectum és sigma fala egyenletesen kismértékben vastagabb, de localis recidiva nem mutatható ki. A perirectalis zsírszöveg szabad. A has és kismedence területén kórosan megnagyobbodott lgl. nem látszik. A csontokban metastasisra sucpect góc nem ábrázolódott. Vélemény: Cysta hepatis. Rectum resectio után localis recidiva vagy metastasis nem ábrázolódik.

Dr. Laki András válasza CT témában

Tisztelt Kérdező!

A CT lelet megnyugtató, a kérdéses képlet a vizsgáló szerint nagy

valószínűséggel cysta, ami jóindulatú, ártalmatlan, folyadékkal telt tömlő.

A minimális bizonytalanság csak abból eredhet, hogy nagyon kicsi a mérete és

ebben a méretben fizikai törvények miatt a CT erre nem elég érzékeny. A

hypodens szó csak arra utal, hogy a környezeténél kevésbé sugárelnyelő, ez

még semmi rosszat nem jelent. Ha ez a kis májcysta a korábbi leletekből nem

volna ismert, még végezhető egy ultrahang vizsgálat, ami célzottan erre a

képletre rákeresve nagy valószínűséggel egyértelműsíteni fogja, hogy valóban

kis cystáról van szó. A lelet többi részében semmilyen kóros eltérést nem

írtak le.

Kérdés: 2013. január 07., 13:19 ;Megválaszolva: 2013. január 09., 21:28
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kontrasztanyagos hasi és kismedence CT...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti...
Hypodens képlet
Tiszteletem! Több éve tartó vese problémáim miatt egy hete kontrasztanyagos CT vizsgálaton voltam, melynek eredményét megkaptam, de az orvosom még 2...
Ct vizsgalat.
Udvozlom.olyan kerdesem lenne hogy 2018.03.06 volt egy ct vizsgalatom. 2018.06.03 ismet lenne egy vekonybel ct vizsgalat.elvegezheto ilyen hamar egy ujboli ct...
Metasztázis?
Tisztelt Doktor Úr! Július közepe óta jobb oldali többgócú emlődaganat miatt neoadjuváns kezelést kapok, melynek hatására a daganat jelentősen...
fényérzékenység
Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy voltam cardio ct vizsgálaton ott kaptam 95 ml Omnipaque 350 kontrasztanyagot, és azóta...