Tüdőembólia után trombofilia panel és genetikai vizsgálat leletei, további teendők

Tisztelt Doktornő! A segítségére van szükségem leletek értelmezésével kapcsolatban. 2019 május 29-én kétoldali tüdőembolizációt diagnosztizáltak nálam (kétoldali, több apróbb vérrög, 2,5 cm infarct) . Mellkasi RTG, kontrasztanyagos mellkas CT, EKG, labor, szív UH, hasi UH, ér doppler vizsgálat készült. Nem igazolódott trombózisforrás, némi májnagyobbodást, apró hypodenz gócokat mutatott még a CT. 1 * 15 mg Xarelto-t szedek azóta. Fél év elteltével hameostasis vizsgálatot javasoltak. Trombofília panelt vetettem le (előtte a pár nappal a kezelőorvosom, egy belgyógyász doktornő, Xarelto helyett injekcióra állított) . Eredmények (2019.12.06-i minta): A prothrombin idő, kontr. prothrombin idő, INR,beteg APTT, beteg thrombin idő, LA-APT1 beteg nevű értékek egy picit pluszban voltak a referencia értékhez képest. A lupus anticoagulans szúrótesztek (LA1, APTI-LA) negativitása alapján ez nem valószínűsíthető. APC rezisztencia 2.00 ref.tart: >2.10 Javasolt FV Leiden típusú mutációjának vizsgálata Protein C 64 ref.tart: 70-140 Amennyiben a szerzett formák kizárhatóak, protein c antigén vizsgálata javasolt szakintézményben . Protein s 130 ref.tart: 58-128 Antithrombin III 120 ref.tart: 83-118 Homocisztein 12.2 ref.tart: <15 Csináltattam genetikai vizsgálatot is. A Leiden mutáció V faktor és a II faktor (prothrombin) normál, tehát ezek genetikai mutációja kizárható. A gond az, hogy az a labor, ahol megcsináltattam ezt, Protein C-t nem nézett, így az most még előttem áll. Amit még fontos említeni, hogy bár nálam nem találtak eddig trombózisforrást, apám, az apai nagyanyám és azon az ágon a dédapám is elszenvedte a trombózist vagy az embolizációt, vagy apám esetében mindkettőt, így mindenképpen figyelmeztető a családi anamnézis. A kezelőorvosom, egy belgyógyász doktornő szerint a Protein C szerzett zavarai nálam nem nagyon jöhetnek szóba, így valószínűleg annak a genetikai zavara lesz a ludas. Ami miatt aggódom: miért biztos a szerzett formák kizárásában? Olvastam, hogy k-vitamin hiány, máj-és vesebetgségek, rák is okozhatnak alacsony protein-c-t. Leírtam,milyen vizsgálatokat végeztek a kórházban a diagnózis után. Azóta több vérvételem is volt, (pl egy vasútorvosi alkalmassági vizsgálat) , valamint egy újabb tüdőröntgen 2019 augusztusában. Senki sem mondta, hogy baj lenne velem. K-vitamin hiányról nem tudok, az utóbbi időben szedek azt is. Esélyes, hogy esetleg rák lehet a háttérben, ami akkor még nem volt kimutatható? Ha esetleg nem igazolódik a PRotein-C örökletes zavara, kell erre gondolni? Vagy milyen vizsgálatok lehetnek még indokoltak? Van egy néha kiújuló prosztata-gyulladásom amit eddig mindig kivizsgáltattam, esetleg ennek lehet köze hozzá? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza trombózis témában

KEdves Kérdező!

Daganatot ki kell mindig zárni: ez alapvetően mellkas röntgen, hasi ultrahang, urológia, mammográfia, nőgyógyászat, panasz tünet esetén vastagbéltükrözés gyomortükrözés.

Ha et megvolt akkor rendben, a protein c általában veleszületett, érdemes megnézni, nyilván a családi előzmény miatt is.

Kérdés: 2020. február 15., 15:24; Megválaszolva: 2020. február 15., 19:08
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vérrögképződés veszélye
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy Betagen vagy Cognit orvosságok szedése elősegítheti-e vérrögképződést és...
Trombozis kezelés után nem apad a...
Tisztelt Doktor Úr! Édesapámnak harmadszor is visszatért a trombozis a lábába. A szokásos módon most is benn fogták a kórházban egy hétig, ebből...
mélyvénás trombozis
üdvözlöm! nekem van egy 13 éves lányom szeretném tudni hogy örökölheti-e a trombozist? én ezt egy alsó végtag felszínes vénába kapot...
Trombózishajlam
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kérdésem a következő lenne: Kiderült enyhe proteinS aktivitás. Lombikbébi programban Clexan injekciót alkalmaztam ...
Trombózis felületi
Pénteken a háziorvos felületi trombozist állapított meg, a visszeres bal lábamon.Fogamzásgátló tablettát szedhetek-e, eddig a Lindynette (20-as)...