• Tüdőembólia után trombofilia panel és genetikai vizsgálat leletei, további teendők

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! A segítségére van szükségem leletek értelmezésével kapcsolatban. 2019 május 29-én kétoldali tüdőembolizációt diagnosztizáltak nálam (kétoldali, több apróbb vérrög, 2,5 cm infarct). Mellkasi RTG, kontrasztanyagos mellkas CT, EKG, labor, szív UH, hasi UH, ér doppler vizsgálat készült. Nem igazolódott trombózisforrás, némi májnagyobbodást, apró hypodenz gócokat mutatott még a CT. 1 * 15 mg Xarelto-t szedek azóta. Fél év elteltével hameostasis vizsgálatot javasoltak. Trombofília panelt vetettem le (előtte a pár nappal a kezelőorvosom, egy belgyógyász doktornő, Xarelto helyett injekcióra állított). Eredmények (2019.12.06-i minta): A prothrombin idő, kontr. prothrombin idő, INR,beteg APTT, beteg thrombin idő, LA-APT1 beteg nevű értékek egy picit pluszban voltak a referencia értékhez képest. A lupus anticoagulans szúrótesztek (LA1, APTI-LA) negativitása alapján ez nem valószínűsíthető. APC rezisztencia 2.00 ref.tart: >2.10 Javasolt FV Leiden típusú mutációjának vizsgálata Protein C 64 ref.tart: 70-140 Amennyiben a szerzett formák kizárhatóak, protein c antigén vizsgálata javasolt szakintézményben . Protein s 130 ref.tart: 58-128 Antithrombin III 120 ref.tart: 83-118 Homocisztein 12.2 ref.tart: <15 Csináltattam genetikai vizsgálatot is. A Leiden mutáció V faktor és a II faktor (prothrombin) normál, tehát ezek genetikai mutációja kizárható. A gond az, hogy az a labor, ahol megcsináltattam ezt, Protein C-t nem nézett, így az most még előttem áll. Amit még fontos említeni, hogy bár nálam nem találtak eddig trombózisforrást, apám, az apai nagyanyám és azon az ágon a dédapám is elszenvedte a trombózist vagy az embolizációt, vagy apám esetében mindkettőt, így mindenképpen figyelmeztető a családi anamnézis. A kezelőorvosom, egy belgyógyász doktornő szerint a Protein C szerzett zavarai nálam nem nagyon jöhetnek szóba, így valószínűleg annak a genetikai zavara lesz a ludas. Ami miatt aggódom: miért biztos a szerzett formák kizárásában? Olvastam, hogy k-vitamin hiány, máj-és vesebetgségek, rák is okozhatnak alacsony protein-c-t. Leírtam,milyen vizsgálatokat végeztek a kórházban a diagnózis után. Azóta több vérvételem is volt, (pl egy vasútorvosi alkalmassági vizsgálat), valamint egy újabb tüdőröntgen 2019 augusztusában. Senki sem mondta, hogy baj lenne velem. K-vitamin hiányról nem tudok, az utóbbi időben szedek azt is. Esélyes, hogy esetleg rák lehet a háttérben, ami akkor még nem volt kimutatható? Ha esetleg nem igazolódik a PRotein-C örökletes zavara, kell erre gondolni? Vagy milyen vizsgálatok lehetnek még indokoltak? Van egy néha kiújuló prosztata-gyulladásom amit eddig mindig kivizsgáltattam, esetleg ennek lehet köze hozzá? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a trombózis témában

        KEdves Kérdező! Daganatot ki kell mindig zárni: ez alapvetően mellkas röntgen, hasi ultrahang, urológia, mammográfia, nőgyógyászat, panasz tünet esetén vastagbéltükrözés gyomortükrözés. Ha et megvolt akkor rendben, a protein c általában veleszületett, érdemes megnézni, nyilván a családi előzmény miatt is.


        Kérdés: 2020. február 15., 15:24; Megválaszolva: 2020. február 15., 19:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Most kaptam kézhez az éves laborom eredményét. Ahol eltérés van: WBC 3,02 G/L Tartomány 4,20 - 10,80 Neutrofil 39,9 % Tartomány 40,0- 74,0 Limfocita 49,1 % Tartomány 19,0-39,0 abs. neutrofil 1,20 G/l Tartomány 1,68-8,00 abs bazofil 0,03 G/l...
        Tisztelt Főorvosnő! Miért növekedhet a trombózisveszély terhesség idején? című cikkében olvasott információval kapcsolatban szeretnék egy kicsit bővebben kifejtett választ kérni az anatómiai okokat illetően. „A leggyakrabban a bal alsó...
        Tisztelt doktornő! Dezső vagyok. Szeretném kikérni a véleményét az alábbi labor eredményemről. Előzetesben írnám, hogy 13 éves koromba eltávolították a lépemet, baleset miatt. Magas és alacsony értékek az alábbiak. GPT: 46 U/I...
        Jó estét kedves Dr.Úr/Nő 37 éves vagyok. Most született a kislányom aki 1 hónapos. Kértem a nőgyógyászat, hogy írjon fel nekem fogamzásgátló tablettát. Olyat olvastam, hogy a folyamatos szedés tüdő embóliát okoz. Nem szeretnék...
        Tisztelettel Üdvözlöm Kedves Doktornő! Egy olyan problémám van immár 3hete hogy normálisan kifejtve olyan érzésem van mintha általános gyengeség lenne a végtagjaimba,de ez nem egyszerre minden végtagomnál,hanem hol csak a karomnál,hol csak a...
        Tisztelt Doktor Nő! 3 hete felfedeztem valami kis csomó/púp szerűséget hátul a nyakamon. Otthon azt mondták, hogy biztos csak valami pattanás lehet ezert nem foglalkoztam vele különösebben. Először érintésre kissé érzékeny volt de nem...
        Tisztelt Dr.Úr! 3 éve kezdődött,hogy lefogytam 10 kg ot pár hónap alatt,sárgás lett a bőröm,fáradékony,étvágytalan lettem,majd kizárták a hepatitist és kiderült, hogy a ferritinem több ezer.Megoldották, hogy vércsapolásra járok...
        Tisztelt Doktornő! Korábbi házasságombol született egy egészséges lanyom. 2016 óta probalkozunk jelenlegi férjemmel. 2016/17-ben két missed ab-om volt műszeres befejezéssel. 2018-ban egészséges lánygyermekunk született.Egy hete sajnos...
        A Clexane injekciò nyáron az ablak alatti fiòkban maradt,35 foknál többet is mèrtünk a szobában. Felhasználhatom vagy inkább ne? Terhes vagyok, trombofìlia miatt kell szùrnom. Köszönöm