Duzzadt, fájdalmatlan nyirokcsomó

Tisztelt Doktor Nő! A www.diagnozis.hu portálon találtam az e-mail címét. 28 éves férfi vagyok és egy megnagyobbodott (fájdalmatlan) nyirokcsomóval kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. Anamnézis: 2016. január vége: 2 hét megfázás 2016.01.28: Labor eltérések: Trglicerid 2, 61 mmol/l (0, 54-2, 30) , MONO% 11, 4% (2-8) , MONO 0, 99 G/l (0-0, 70) , Éretlen granulocyta (IG abs) 0, 04 G/l (0, 00-0, 06) , TSH 4, 35 mU/L (0, 27-4-20) 2016.02.09: Háziorvosomnál jelentkeztem, mert előző este egy kemény csomót észleltem a jobb lágyéki régiómban. H.o a helyi sebészeti szakrendelésre küldött. (Jobb oldali jókora babnyi ny.cs.tap tömött? Excisió? ) 2016.02.09: Sebészet St: has puha betap nyom. érz., kóros resist. nem tap. A jobb ingu. régióban egy mogyorónyi subcut. terime. Nyom érz., hyperaémia, fluct. nincs. Dg: Lymphadenitis reg. ingu. l.d. susp. Javasolt: UH vizsgálat. 2016.02.10: Ultrahang lelet: Hasi UH. negatív. Jobb ingvinális régióban a tapintható rezisztenciának megfelelően a bőrfelszíntől 1 cm-re egy 3, 3x2, 2 cm-es, éles kontúrú, echoszegény képlet ábrázolódik, mely hypervascularisatiot nem mutat, nycsomónak megfelelhet. 2016.02.17: Tüdőszűrő negatív. 2016.03.16: Sebészet. St.: A jobb inguinális régióban még egy babnyi subcut. terime tapintható. Hyperaémia, fluct. nincs. UH: A jobb ingu. régióban a jelzett rezisztenciának megfelelően egy 3x2, 1 cm-es reactiv nyirokcsomónak megfelelő, éles kontúrú képlet ábrázolódik, mely hyperaémiát nem mutat. 2016.05.24: Sebészet. St: a jobb inguinális régióban még egy kisujjbegynyi subcut terime tapintható. Dg: Lymphadenitis reg. ingu. l.d.susp. Sebészeti teendőt nem igényel. Jelenleg az általános állapotom: Fogyást nem tapasztaltam, inkább az ünnepek alatt híztam néhány kilót. Nem vagyok fáradékony. A csomó mérete önellenőrzés alapján az utolsó UH óta nem növekedett, továbbra is elmozdítható és fájdalommentes. A csomó észlelése óta 1 alkalommal voltam náthás néhány napig (más betegség azóta nem fordult elő) . 2017.01.28: Labor lelet eltérések: HDL-cholesterin 0, 8 mmol/l (0, 9-2, 9) , Triglicerid 2, 84 mmol/l (0, 54-2, 30) , WBC 9, 85 G/l (4-9) , MONO% 9, 1% (2-8) , MONO 0, 90 G/l (0-0, 7) , Éretlen granulocyta (IG abs) 0, 04 G/l (0-0, 03) A sebész főorvos úr azt mondta az utolsó vizsgálatkor, hogy minden bizonnyal egy fertőzés hozta elő a csomót és így is fog maradni de nem kell foglalkozni vele még nem gyullad be vagy nem sebesedik ki a bőr fölötte. A kérdésem az volna hogy az Ön véleménye szerint egy ártalmatlan folyamat miatt maradhat ilyen méretű a csomó vagy inkább valami rosszindulatú folyamatról lehet szó és kérjek további kivizsgálást? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza nyirokcsomó megnagyobbodás témában

Kedves Kérdező!

Alapvetően minden rendben történt, persze nem csak akkor lenne baj ha kisebesedne vagy begyulladna a bőr, hematológiai megbetegedésnél ez pl ritka. Persze folyton nyomkodni sem szabad. Az ultrahang elvileg jelzi ha kóros a szerkezete, ha nyirokcsomót írt tényleg lehet fertőzés. Vírus szerológiai vérvételjavasol és 2-3 hónap múlva kontroll, ha még megvan csomó infektológusnak, hematológusnak meg lehet mutatni.

Kérdés: 2017. január 17., 08:56; Megválaszolva: 2017. január 18., 07:13
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Limfóma és fájdalommentes nyaki...
Tisztelt szakértő! Már tettem fel kérdést, mert augusztus ota meg vannak duzzadva a nyaki nyirokcsomóim.Nem fájnak.Voltam már ful-orr gegeszeten...
Rák?! Félek! 2
Tiszelt Doktor! Multkor irtam a nyirokcsomokrol.Voltam nyaki uh-n, sajnos az egyik csomo 12x24 mm-es, jobb oldalt meg van egy ket centis is, ill.több kisebb....
Echoszegény nyirokcsomó
Kedves Doktor/Doktornő, a probléma amellyel Önhöz fordulok a következő: 2015 nyarán vettem észre, hogy az állam alatt egy nyirokcsomó nagyobb...
Nyírokcsomó fájdalmas duzzanata
T. Doktor Úr/Hölgy! Panaszom a következő lenne, közel egy éve visszatérő jelenség nálam a jobb hónaljamban jelentkező fájdalom, mivel biztosra...
nyirokcsomó
T. WebOrvos! Abban szeretném véleményét kérni, hogy pár hónapja találtam egy megnagyobbodott nyirokcsomót a nyakam jobb oldalán, ezzel szüleim...