nyirokcsomó

Tisztelt Doktor Nő! 27 éves nő vagyok. Február elején borzasztóan elkezdett fájni a nyakam jobb oldala. Olyannyira, hogy fájdalomcsillapítót kellett bevennem, mozgásra, légvételre, minden rezzenésre fájt. 2 nap után azonban, mintha elvágták volna (azóta se tért vissza) . Két nappal később észrevettem a nyakam jobb oldalán egy kis duzzanatot. Nagyon megijedtem, elrohantam nyaki ultrahangra, ami szerint a csomó mérete 5x8 mm, a mandibula szöglet alatt több 12-14 mm-es nyirokcsomó is található (azokat észre se vettem) . Kóros elváltozás nem detectálható. Elmentem a háziorvoshoz is, aki elküldött vérvételre (általános nagy labor) , ott minden tökéletes volt. Volt egy mellkas rtg-m ami szintén negatív, előző év októberében (más okból) pedig teljes hasi uh negatív eredménnyel. A nyakamon a nyirokcsomó még mindig kitapintható. Nyomásra érzékeny, ha nem piszkálom nem fáj, de nem kellemes az ottléte. Nem voltam megfázva, a nyaki fájdalmon kívül semmilyen betegségre utaló tünetem nem volt. Más tünetem nincs, amiket olvastam azokat sikerült bebeszélnem magamnak és produkálnom is, de ha a figyelmem elterelődik azonnal megszűnnek, szóval semmi egyéb tünetem nincs, ráadásul az említett időszakban híztam is. Ön szerint szükséges további vizsgálat? A háziorvos szerint nem. Decemberben volt egy vetélésem, első babánk lett volna. Most telt le a 3 hónapos korlát, próbálkozhatunk újra. De amíg nem járok ennek megfelelően a végére, addig nem mernék belevágni a babaprojektbe. Hová tudnék fordulni? A háziorvosomhoz nem akarok menni beutalóért könyörögni, magánrendelésre is elmennék, de meg kell nyugodnom ahhoz, hogy ismét a kisbabára tudjak koncentrálni Válaszát ezúton is köszönöm!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza nyirokcsomó megnagyobbodás témában

Kedves Kérdező!

A nyaki ultrahang jó döntés volt. Két dolog szól amellett hogy nincs nagyobb baj. A méret, 2 cm alatt általában fertőzést (akár fel sem tűnt) követő nyirokcsomóról van szó, a másik, az ultrahang meg tudja jelölni a kóros szerkezetet. Ezek alapján nem várható gpnd. Fiataloknak nyakon láncszerű nyirokcsomók szoktak lenni és tényleg gyakran olyan kis fertőzést jelőlnek amit észre sem veszünk. A labor és hasi uh, mellkas rtg is rendben. Ha nyomásra fájdalmas vagy érzékeny, az is "jó" nyirokcsomó mellett szól. De nem szabad gyakran nyomogatni, mert nem tesz jót neki. Szerintem semmi gond nincsen, a teherbe esés is nyugodtan próbálható. Mondjuk ha 3-6 hónap múlva nem szűnnek meg, vírus szerológia irányába elküldhető egy vérvétel de ez sem feltétlen szükséges.

Kérdés: 2016. február 29., 12:24 ;Megválaszolva: 2016. február 29., 14:50
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Oltás-nyirokcsomó
Tisztelt Doktor úr! Másfél hónapja kaptam az első Gardasil9 oltást a bal felkaromba, pár nap múlva megduzzadt az egyik bal oldali hónalji...
Duzzadt nyirokcsomó
Tisztelt Doktor Nő! 2016.02.07-én (vasárnap) este észleltem egy duzzadt nyirokcsomót a jobb oldalon combtő - lágyék részen, mely a jelenlétét...
Nyirokcsomó gyulladás?
1 hete kb, hogy kiütések jelentek meg rajtam. Különböző méretű hol nagyobb hol kisebb szúnyogcsípéshez hasonló kiütések. Eleinte azt hittem...
NYAKI UH
TISZTELT DOKTOR NŐ.NYAKI UH VIZSGÁLATON VOLTAM, ÉS SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI MIT JELENT A KÖVETKEZŐ: Mko.-on submandibularisan mérs.megnagyobbodott...
Covid19 védettség