Glivec mellékhatás

Kedves Doktornő! 25 éves CML-es beteg vagyok.19 éves koromban diagnosztizálták nálam a betegséget, azóta naponta egyszer 400 mg Glivecet szedek. Szerencsére minden leletem rendben van, PCR 0, 002. Az utóbbi időben elég komoly izomfájdalmak gyötörnek, a lábaim és a karjaim nagyon tudnak fájni. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám enyhíteni vagy legalább elviselhetőbbé tenni. Köszönettel: Erika

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza Glivec és izomfájdalom témában

Kedves Erika!

Elvileg igen okozhat a Glivec izompanaszokat. Ioneltérések miatt (kálium, magnézium, kálcium) , emellett súlyosabb esetben izomsejtek ödémája révén. Első körben az ionok szintjét lehetne javítani. Amivel nem csinálhat bajt "házilag" magne B6, kalcium pezsgőtabletta, a káliumpótlásra pl banán. De meg is lehet ezek szintjeit nézetni, bár a vérben valószínű azért eltérést nem mutatnak. Ha nem elegendő, átmenetileg fájdalomcsillapító. Nyilván ha tűrhetetlen, jeleznie kell hematológusának és el kell gondolkodni a dózis váltáson vagy gyógyszercserén. De a hematológiai szempontból láthatóan jó Önnek a gyógyszer, erre a cserére remélhetőleg nem lesz szükség.

Kérdés: 2016. január 23., 14:45 ;Megválaszolva: 2016. január 24., 09:07
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Heterozygota
Vérkép elemzés
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt