Véralvadás

Tisztelt Doktornő! 2014.augusztusában 8 hetes kismamaként kerültem kórházba légzési nehézséggel. A sűrgősségi ellátás során a vérvételben a d-dimer érték 9, 3 lett, ami trombózis és tüdőembólia gyanúját vetette fel. A többi labor érték rendben volt. Készült még szív ultrahang, ami sem megerősíteni sem kizárni nem tudta a felvetést. Dopler Uh-t néztek a lábszárakon, az is negatív lett. A várandóság miatt más vizsgálatot nem tudtak végezni, így a nőgyógyászaton helyeztek el. 2hét fekvés, napi 2x0, 8 Clexane. Lábraálláaután 4nappal jöhettem haza, még egy hónapig kaptam a 2 x 0, 8Clexant, majd napi 2 x 0, 6-ra csökkentették. Ezt adom magamnak amai napig. Közben febr. 24-én megszültem sürgősségi császárral magzatvízszivárgás miatt. A szülés előtti vérvételi eredmények miatt tenném fel a kérdésem, mivel közben semmilyen vérvizsgálat nem történt a véralvadásra irányulóan. PT-SEC: 7, 3, PT-INR: 0, 86, APTI-SEC: 26, 64, APTI-RAT: 1, 02.Ezek az értékek normálisak-e abban az esetben, ha folyamatosan kapom a 2 x 0, 6 Clexane injekciót? Ezen a napon is beadtam magamnak reggel 8 órakor és ez a vérvétel délelőtt fél 11-11 között történt. Gondolok itt az INR értékre, amiről azt olvastam, hogy vérhigító kezelésben 2-3 között tartják az értéket. Vagy ez csak a gyógyszeres (Syncumar) kezelésekre vonatkozik? Valamint az APTI-SEC érték érdekelne még, amiról referenciának van ahol 25-41, van ahol 20-41 közötti értékeket találtam. Kicsit aggaszt, hogy ha ennyire az alsó határon van, akkor milyen lenne az érték injekció nélkül? Azért is aggódom folyamatosan, mert az augusztusi kórházi idő alatt és az óta is a nőgyógyászoktól azt hallom folyamatosan, hogy ez csak embólia gyanú volt, de ez nem volt tüdőembólia. Remélem kellően részletes voltam ahhoz, hogy megtudja válaszolni a kérdéseimet. Előre is köszönöm: Mónika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza LMWH témában

Kedves Mónika!

Az INR a VKA típusú (K vitamin antagonista) véralvadásgátló (Syncumar, Marfarin) kezelés monitorozására szolgál. Az enoxaparin (Clexan) hatásának értékelésére az anti Xa aktivitás mérése alkalmas.Laboreredményeiről, állapotáról személyesen konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2015. március 16., 09:23; Megválaszolva: 2015. március 28., 12:49
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Schönlein Henock purpula
Fogamzásgátló szedése MTHFR gén...
Van teendo?
Vashiányos vérszegénység
Myeloma - probléma