• Hormonális probléma vagy élettani változások?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 10 éves kislányommal kapcsolatban szeretném a segítségét kérni, soha nem volt vékony testalkatú, azonban mindig egyre jobban hízik, és sajnos ez már a bőrén is látszik. (Az interneten sajnos már minden rosszat olvastam, ennek kapcsán elkezdtem a pajzsmirigyét nézni és vastag a nyaka is, de lehet, hogy csak túlsúlytól, csomót vagy egyebet nem éreztem és szimmetrikus is.) Az utóbbi időben nagyon odafigyelünk az étkezésére, így tartja a súlyát, jelenleg 42 kg, és kb. 140-145 cm, fogyni azonban nem tudott. Ami még zavaró számára, hogy néhány szál hónalj szőrzete megjelent és elég erőteljes izzadása és testszaga van. A melle is növekedett, de az inkább testzsírnak tűnik tapintásra is. Illetve elmondása szerint sokszor van melege. Abban szeretném kérni a véleményét, hogy ezek valamilyen hormonális problémára utalnak, szükséges vérvétel, esetleg milyen értékeket mehessünk meg? Vagy szakorvosi vizsgálat? Esetleg a túlsúly okozza a problémákat illetve ezek a serdülési jelek már normálisnak tekinthetők az ő korában? Köszönöm szépen a válaszát!

        Dr. Vas Felícia Emese válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Édesanya! Gyermeke ezen életkorában a serdülés jelei már élettaniak. A hízás hátterében több ok állhat, valóban okozhatja esetleg pajzsmirigy probléma is, de életmóbeli, táplálkozési problémák is, ezeket érdemes átgondolni. Amennyiben a háziorvosában is felmerül a pajzsmirigy működésének zavara, javasolt egy vérvétel a pajzsmirigy hormonok irányába, ha abban eltérést észlel, ultrahang, illetve endokrinológusi vizsgálat. Minden jót kívánok! Tisztelettel,


        Kérdés: 2020. június 18., 03:15; Megválaszolva: 2020. június 29., 10:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: