3-éves gyermekemmel kapcsolatos

tisztelt doktor úr/hölgy! kérdésem a kislányommal kapcsolatos olyan tűnetei vannak hogy normál székletnél nagyon fájlalja a hasát sír székelés közben a szemei táskássak és lilák a szeme alatt és sápadt a bőre.sokszor hangossan ropognak a csontjai hangossan mintha eltörne de fájdalom nélküliek ezek a ropogások gyakran fájlalja a lábait kezeit és sokszor fáj a hasa de ez a hasfájás már születése óta tart a többi az évekfolyamán társult de csak most erősődőtt

Svábhegyi Gyógyintézet válasza hasi fájdalom témában

Kedves Anyuka!

Aggodalmát abszolút megértem, és indokoltnak is tartom, de az általam grafikonra felvett adatok alapján gyermeke testmagassága stabilan a 10 percentiles vonalon halad, azaz nem esik a kóros tartományba (az csak a 3 percentil alatt lenne igaz) . Ennek alapján nem merül fel a növekedési hormon hiánya, és így nem is lenne lehetőség növekedési hormon kezelésre. Gyermeke hossz-növekedése évről évre folyamatos, nincs benne elakadás. Egyébként a vizsgálat nem egyszerűen a növekedési hormon vérszintjének a vizsgálatára korlátozódna (ez ugyanis egyénenként nagy változékonyságot mutat) , hanem a hormon szintjének provokálhatóságát is magában foglalja (azaz bizonyos anyagok bevétele, esetleg infusiója előtt és után is mérik a szinteket, és ezek különbségéből következtetnek az ép vagy kóros viszonyokra) , azaz nem is egyszerű, kórházi bennfekvést igényelne.

Leánya testsúlya viszont tartósan, bár csak minimális mértékben, de harmonikusan a 3 percentil alatt van, azaz a kóros tartományba esik. Ebből a szempontból elgondolkodtató számomra a 8 évesen rtg-vizsgálattal megállapított extrém elmaradt csontkor, ami felveti a D-vitamin-anyagcsere rendellenesség gyanúját is. Az endokrinológiai vizsgálat során erre a tényre is ki kell térni, és lehet, hogy a probléma megoldása is itt - és nem a növekedési hormon hiányában - keresendő. A pajzsmirigy hormonok vizsgálata is indokolt ilyen esetben.

Mindezek alapján azt ajánlom, hogy kérjenek időpontot intézményünk endokrinológusához!

Címünk: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet.

Magánrendelésre jelentkezés: +36 20 500 2500.

Üdvözlettel: Ph.D gyermekorvos, Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. december 10., 16:50; Megválaszolva: 2012. december 15., 08:35
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Bélgyulladás és fruktózszegény...
Tisztelt Doktornő/Úr, 3, 5 éves kisfiam kb 2 éve kivizsgálás alatt áll.Tünetei: durva hasi görcsös fájdalom, szédülés, fejfájás, magas láz...
Mi lehet a baj?
Lassan egy hónapja faj a hasam. Néha állandó de mindennap faj van hogy csak egy kicsit de van hogy mozdulni se tudok a fájdalomtól. Lent szokott fájni...
Miért fáj minden úszáskor a hasam?...
Arról van szó, hogy szinte minden héten egyszer megyek úszni az osztályommal és minden úszáskor egy idő után (rövid idő után) borzasztóan...
Ha nem vakbélgyulladás, akkor mi?!
Tisztelt Doktornő/úr! 14 éves lányom két hete jobb alhasi szúró fájdalommal, erős émelygéssel, hányással került kórházba. Az UH és a...
colica 12-13 éves korban
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kislányom a nyáron tölti 13. évét. Kb. 4-5 éves kora óta panaszkodik hasfájásra. Kezdetben ezek 1-2 napig tartó...