Mire számíthatok a kislányom egészségi állapota alapján a jövőben?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Van egy 4 hónapos kislányom, aki sajnos úgynevezett "tüdőverőér billentyű veleszületett szűkülete" -vel jött a világra. (Jómagam a terhesség ideje alatt terhességi diabetes-es voltam! ) Havonta járunk kardiológia ellenőrzésekre, s olyankor az orvosunk mindig annyit mond, hogy egyenlőre minden rendben. Az ambuláns lapon minden részletezve van, de nem értem a szakszavakat, ebben tudnak nekem segíteni, illetve érdekelne hogy mire számítsunk a jelenlegi helyzet alapján a jövőben, elnőheti ezt még a kislányom, vagy már ezzel kell élnie élete végéig? Menyire súlyos az állapota? "Korának megfelelően fejlett.Cyanosis nincs.Pulmok tiszták.Hepar 2cm. Art.fem.tap.Ritmusos kp,. int. szívhangok. Bal PST-3-ban 2/6 alatti protosystoles zörej.Tágabb jobb szívfél.Septális D jel. Tüdővénák a balpitvarba nyílnak. Még nyitott Foramen Ovale rajta bal - jobb shunt. Kompetens AV bill. Balkamrai kiáramlás szabad, jobbkamrai kiáramlás szabad. A pulm.billentyű vaskosabb, dysplásiásnak tűnik. APT-ben kifejezett turbulencia. V max.: 2.5m/sec.PI nincs. Aortaív megtartott, nyaki nagyerek eredése szabályos.Globálisan jó falmozgások.Botall zárt. Vmax A: 1, 2m/sec Vmax Pulm. 2.5m/sec. IVS: 4/5 BK: 21/14 HF: 4/5 FS: 34% Vél.: Gestációs diabetica macrosom újszülöttje.Septum hypertrophia észlelhető,. A jelen vizsgálat során enyhe fokú izolált Valvuláris pulm.stenosis igazolódott. A PB dysplásiás, vaskosabb.Foramen Ovalen bal - jobb shunt. IE PROFILAXISON kívül teendő nem szükséges! " Ez volt a szakszöveg, kérem segítsen minél pontosabban megérteni, illetve véleményezni mire számíthatok kislányom eme betegségével kapcsolatban.! hónapos, egyenlőre még csak anyatejjel táplálkozik, 6600g, és 62cm.! Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza csecsemő szívbetegsége témában

Kedves Kérdező! Fontos lenne, hogy a gyermekkardiológussal megfelelő kapcsolatot építsen ki, hiszen évekig kell majd együttműködni a gyermek érdekében a doktorokkal. Kérdezzen bátran, vagy ha a baba vizsgálatakor ez nem alkalmas, kérjen külön időpontot a megbeszélés számára. A jelenlegi állapotban a szív a test felé jól tudja biztosítani a vérkeringést, a tüdő felé viszont a billentyű probléma miatt kissé nehezítettebb a szív munkája. A szív fejlődését kell követni, hogy a billentyű szűkülete nem fog-e túl nagy terhet róni a szívre. Az IE profilaxis azt jelenti, hogy bizonyos orvosi beavatkozás esetén antibiotikumot kell kapnia a kicsinek. A erről szóló dokumentumot mindig el kell vinnie az orvosi vizsgálatokra. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2012. október 01., 18:37; Megválaszolva: 2012. október 03., 22:13
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Kevés fehérvérsejt
Csomók lágyék hajlatban
Café au lait folt?