gyermek gyógyászat

Tisztelt Doktor Úr/Nő Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy két éves kisfiam, aki tejcukor és tojás allergiás. Adhatok-e neki pékárút, kiflit kenyeret stb. Valamint adhatok-e neki, olyan élelmiszereket amikben, tejpor, tejsavópor van? És mit jelent, hogy nyomokban tejet tartalmazhat, ebben tényleg van tej? Előre is köszönöm válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza tejcukor érzékenység témában

Kedves Szülő,

Ha gyermeke tejcukor- és tojásérzékeny, akkor pékárut, péksüteményt adhat neki (kivéve a tejes kiflit és zsömét) , tej- és tejsavóport tartalmazó ételeket viszont nem. A két betegség egyébként nem rokona egymásnak. A tojás allergiánál fehérje váltja ki a tüneteket, ami lehet bőr, emésztési, légzési tünet (Ön tudja, gyermekére ezekből mi jellemző) . A tejcukor érzékenység CSAK emésztési zavar, tehát az elfogyasztott, rosszul emélsztett étel után hasmenés, hasgörcs, hasfájás jelentkezik. Ez tehát nem allergia (van, sőt gyakori a tejfehérje-allergia, de az Ön leírása szerint gyermekének nem az van) . Azaz bármit adhat neki, ami a fenti gyomor-bél tüneteket nem váltja ki. Arra a kérdésre, a "nyomokban" mit jelent: általában azt jelenti, hogy azonos gyártósoron készül mondjuk tejes és nem tejes élelmiszer. Allergia szempontjából ez kiritikus lehet, de a tejcukor intolerancia szempontjából ezek a mikro mennyiségek általában nem számítanak.

Üdvözlettel:

Dr. Hacsek Gábor

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. augusztus 12., 23:41; Megválaszolva: 2012. augusztus 16., 17:26
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek