• Tikkelő 8 hónapos baba

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Nyolc hónapos Boti fiamnál kb. 2 hónapja furcsa, tikkeléshez hasonló mimikát észlelünk. Napi 10-12 alkalommal is, körülbelül fél percen át szemével hunyorít többször, mintha kacsintana, eközben száját összehuzogatja mint mikor az ember savanyúba harap, hümmögő hangot ad ki, s ilyenkor a hangulata is kicsit megromlik. A folyamat végeztével minden visszaáll a régi kerékvágásba. Ha játék van a kezében azt tovább tartja nem ejti el, a rázás intenzitása csökken, utánna viszont ismét játszik. Betegségeit tekintve eddig egy virusos gyomorbetegségen, egy megfázáson és egy tüdőgyulladáson esett át amit egy szirop félrenyelése okozott. Fejlődése szellemi és fizikai téren is tökéletes, a kórházban minta gyereknek emlegették. Napközben álltalában vidám, minden érdekli, tökéletesen ül, esténként viszont úgy 2 hete rendszeresen felsír 2 óránként amit a fogzásnak tulajdonítunk. Mindennek köze lehet-e a fogzáshoz esetleg? Állhat-e akár más is, pl. idegrendszeri fejlődés az arcjáték háttérben? Köszönöm körültekintő válaszát!

        Svábhegyi Gyógyintézet válasza a tic témában

        Tisztelt Kérdező! A mimikai izmok összerándulása, a kísérő hümmögés, esetleges csámcsogó hang miatt felmerülhet akaratlan izom-összehúzódás, aminek lehet epilepsziás eredete. Ennek igazolására vagy kizárására mindenképpen javasolt gyermek neurológusi vizsgálat. Nagy segítséget jelenthet a neurológus számára, ha kamerával felveszik a jelenséget, mert nem biztos, hogy a vizsgálat alatt meg tudja figyelni a neurológus. A megfigyelt jelenség megtekintése, esetleges EEG vizsgálatot követően tud a gyermekideggyógyász felelősséggel nyilatkozni a leírt jelenségek hátteréről. Üdvözlettel: dr. Hegyi Márta gyermekneurológus Svábhegyi Gyógyintézet Budapest, III. Bokor u. 17.-21. Bejelentkezés: 06-20-500-2500 telefonszámon, illetve a www.svabhegy.eu oldalon


        Svábhegyi Gyógyintézet
        Gyermekgyógyászati partnerünk Itt kérdezhet

         Svábhegyi Gyógyintézet

        Kérdés: 2012. március 31., 18:09; Megválaszolva: 2012. április 05., 17:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: