• Beteg lehet a baba?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kariotipus 45 XX Vizsgált sejtek száma:15 Az alkalmazott G-sáv festés eljárással kromoszóma eltérés nem volt.Normál női kariotipus. Vizsgált sejtek száma:20 Kariotipus 45, XY, (21;22)(q10;q10) Az analizált metafázisok 100%-ában Robertson típusú kiegyensúlyozott transzlokációt azonosítottunk.Ez az eltérés magzatnál kiegyensúlyozatlanná válhat, mely során 21-es triszómia(down szindróma), 22-es triszóma(letális eltérés), 21-es vagy 22-es monoszóma(letális eltérés)alakulhat ki.Egészséges magzatokban lehet egészséges kariogram, illetve az apára jellemző kiegyensúlyozott transzlokáció(hordozó)Család tervezés előtt genetikai tanácsadás szükséges. Most kezdenénk az utolsó OEP lombik kezelésünk az érdekelne megállapítható még a beültetés előtt beteg-e a baba? Milyen vizsgálatokra lehetne még elmenni? Van már egy egészséges kislányunk ő 5. beültetésre sikerült előtt és utána is volt 2 elhalás és 2 magától 4-5 hetesen elment baba ez lehetett az ok?! Nagyon várom a válaszát szeretnénk még egy babát de ha beteg akkor nem...:(

        Dr. Pétervári László válasza a genetika témában

        Transzlokáció (áthelyeződés): egy kromoszóma szakasz áthelyeződik egy másik kromoszómára. előfeltétel: két kromoszómán van törés, s a végek nem eredeti helyükre tapadnak vissza (nincs DNS veszteség, nem lesz következmény, u.n. kiegyensúlyozott. Robertson féle transzlokáció vagy centrikus fúzió: két akrocentrikus kromoszóma (leggyakrabban 13/14 és 14/21 kr) centromérája felett törés--a két centroméra összetapad--lesz egy dicentrikus kromoszóma és két centroméra nélküli fragmentum hibás génkicserélődés. Lombik program során van lehetőség a beültetés előtti genetikai vizsgálatra.Ezt erre felkészült centrumban tudják megcsinálni. Transzlokációs szülőnek a gyermeke 60-70%-ban egészséges.


        Kérdés: 2012. november 23., 14:34; Megválaszolva: 2012. november 24., 19:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: