Genetikai összeférhetetlenség

Tisztelt Doktor Úr! Genetikai vizsgálatunk eredménye: - én: 46 XX, női karyotípus (MTHFR: C/T normál/mutáns - tudom, folsav hasznosítás, ez most mellékes) - férjem: 46 XY, férfi karyotípus. Egy kicsit úgy érzem, hogy ez nagyon "alap" vizsgálat. Azt szeretném kérdezni, hogy létezik-e ennél részletesebb genetikai vizsgálat? Gyermekvállalással kapcsolatos kórtörténetünk miatt felmerült bennünk a genetikai összeférhetetlenség gyanúja. Kérdésem, hogy ez hogyan vizsgálható, hol végzik, hol kell bejelentkezni, mennyibe kerül, stb.? Vagy a meglévő genetikai vizsgálatunk eredménye alátámasztja azt, hogy nincs genetikai összeférhetetlenségünk? (Két biokémiai terhesség, majd két korai vetélés (5. és 7. hét) kivizsgálása során trombofília igazolódott, amelyet a következő terhességnél már kezeltünk. Ekkor viszont a 12. héten fejlődési rendellenesség látszott az UH-n, és a terhességet meg kellett szakítani. Lehet, hogy valamennyi terhességben megvolt a fejlődési probléma genetikai okokból, csak a kezeletlen trombofília miatt nem jutottak el odáig a terhességek, hogy kiderüljenek. Ezt nagyon fontos lenne tudni a következő terhesség előtt) Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza genetika témában

A kromoszóma vizsgálat célja megállapítani, hogy számbeli vagy szerkezeti eltérés észlelhető-e.Vetélések esetén tanácsos vizsgálni a kromoszómák átrendeződését.Ez úgy mehet végbe, hogy összességében nem veszik el vagy nem keletkezik felesleges kromoszóma állomány. Ezeket kiegyensúlyozott transzlokációnak nevezzük.

Egy kiegyensúlyozott transzlokációt hordozó egyén általában nem érintett, és nincs is tudatában annak, hogy ő hordozó. Az egyetlen időszak életében, amikor ennek jelentősége lehet, a gyermekvállalás időszaka. Ilyenkor azért van a hordozásnak jelentősége, mert a születendő gyermek egy kiegyensúlyozatlan transzlokációt örökölhet a szülőjétől.

A leírtak alapján jelen esetben ilyen nincs.

A thrombophilia kezelése szükséges a sikeres terhesség kiviseléséhez.

Kérdés: 2012. július 13., 10:45; Megválaszolva: 2012. július 16., 21:19
Kérdések és válaszok: Genetikai és anyagcsere-betegségek
Beteg lehet a baba?
Kariotipus 45 XX Vizsgált sejtek száma: 15 Az alkalmazott G-sáv festés eljárással kromoszóma eltérés nem volt.Normál női kariotipus. Vizsgált...
Saját terheltségem vizsgálata
Tisztelt Doktornő! Két előző kapcsolatomból: házasságomból egy egészséges lány született, majd egy vetélésünk volt, majd új párom és én...
Agykamratágula
30 hetes terhes vagyok a 27 héten a magzat agyában 12 mmes agykamratágulatot találtak, ami azóta nem nőtt. Az afpm alacsony 0, 69 Mom lett, de negatív...
születési rendellenesség tiltott...
Tisztelt Doktor Úr! A terhességemről nem tudtam még és így sajnos az 1. hónapban Stanazololt /http: //stanazolol.info/ szedtem (Anabolikus androgént)...
genetika hogy van ez?
Jónapot kívánok, ahogy a kérdésemből is látszik, nem vagyok otthon ebben a témában. A férjem cigány, de a bőre színén nem látszik, és a...