• Mi okozhat folyamatos torokgyulladást?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webdoktor! Kb. 5 éve volt egy komoly tüszős mandulagyulladásom, amit nem tudtak orvosolni sem antibiotikumos sem injekciós kezeléssel, akkor 5 nap után 39 fokos lázzal, kiszáradva kerültem be a gyermekklinikára ( 2 napja se inni se enni nem tudtam, nem csak a nyelési fájdalom miatt, hanem mert rendszeresen hánytam ), akkor a májfunkcióim borzalmas értékeket mutattak, de a szervezetem állapota miatt nem vették ki a mandulám, egy 5 napos napi 3x-ori intravénás penicilin kúra helyreállította az állapotom. Ezután kb. egy fél évig-évig rendben volt minden, majd sorozatos mandulagyulladások kezdődtek, ezekután pedig a hónapkonon keresztüli anitbiotikus kezelések hatására bekövetkező általános immunrendeszer és állapotromlás miatt " kérvényeztük" a manulám eltávolítását, amit orvosi szakvéleményre először ( annak ellenére hogy megáll. hogy gyakoriak a megbetegedések és hogy nagyobb a manudlám mint egy normális embernek) nem engedélyezték, később viszont más orvosi szakvéleményt kérve sikerült. Ezek után évekig sem a még tinédzserkoromban kialakult allergiám, se a torokgyulladások nem voltak számottevőek, csak a téli hónapokban 2x-3x, de nem volt komolyabb. Tavaly télen viszont megint elkezdődött egy sorozatos torokgyulladásos megbetegedés, amit kb. 2 hónaponta ismétlődik, illetve az évek óta nem jelentkező allergiám is kiújult, arra most Aerius ( 5mg-s) gyógyszert szedek, ami javított a helyzeten de nem múlasztotta el teljesen a tüneteket, mindemelett most a múlt héten ismét tüszős torokgyulladást kaptam, 7 napig szedtem AKTIL Duo ( 125 mg), mellette pedig Normaflore-t mert erős hasfájásom és hasmenésem volt tőle, most a 7 napon visszamentem az orvoshoz, mondván hogy még mindig fáj a torkom, meg is állapította, hogy garat alatt még mindig piros, de majd meggyógyul? Kérdem én, mitől? Telefonos ügyintézőként dolgozom, napi 8 órát beszélek egy túlklímázott helyiségben ahol pulóvert kell hordjak hogy ne fázzak. Tartok attól hogy megint belekerülök egy betegségspirálba, de sehonnan nem kaptam eddig segítséget, vagy komolyabb vizsgálatokra se küldtek, annyi választ kaptam, hogy " van aki hajlamosabb a torokgyulladásra, ez van." Tényleg normális az, hogy 22 évesen, nem dohányzóan, ügyelve az egészséges étrendre, sportolva 2 havonta komoly torokgyulladásaim vannak?

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a torokgyulladás témában

        Tisztelt Hölgyem! Ha valóban olyan rossz az immunrendszere, hogy ennyire nehezen tudta rávenni a doktorait a mandulaműtétre, akkor inkább az a csodával határos, hogy eleddig jól volt. A torokgyulladást leggyakrabban vírusok (corona, adeno...) okozzák, a bakteriális társfertőzés zömmel másodlagos. Emiatt nem butaság, hogy az antibiotikum kúra után jelenleg nem kap újabb antibakteriális szert. Mindezek fölött a folyamatos hangterhelés a szárított-hűtött munkahelyen kifejezetten nyálkahártya károsító hatású, önmagában ez is fönntarthat egy olyan krónikus irritációt, mely a gyulladások melegágya. "Komolyabb" vizsgálatot talán torokváladék mintavételt érthet, ezt lehet, de az infektológiai általános vélekedés is szkeptikus a kitenyésztett kórokozó és a betegség oka korrelációjában. Leginkábbis a légkondícionálás mérséklését, sok folyadék fogyasztását és esetleg valamely kis mellékhatású, de hosszan szedhető alternatív gyógymódot, mondjuk homeopátiát (pl. Homeovox)javasolnék.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 06., 10:50; Megválaszolva: 2011. június 07., 11:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés