Garatváladék eredménye

Tisztelt Doktor Úr! Másfél hónappal ezelőtt torokgyulladásom volt, melyre Zinnat tablettát szedtem. A gyógyszer beszedése után a tünetek elmúltak, ám kb. 1 hét múlva újra megbetegedtem, ekkor már erős rekedtség is fennállt. Azi Sandoz gyógyszert kaptam. A rekedtség továbbra sem múlt el, valamint folyamatos torok kaparást éreztem, így felkerestem egy fül-orr-gégész szakorvost, aki garat váladékot vizsgáltatott be, de az eredményig be kellett szednem egy doboz Aktil duót. A torok kaparás, 'krákogás' azóta is fennáll. A garatváladék eredménye: "Eredmény: Ochrobactrum anthropi Sarjadzó gomba Csíraszám Sok telep Sok telep Sok telep Normál torokflóra is kitenyészett Ochrobactrum anthropi: Az antibakteriális szerek elleni érzékenység/rezisztencia meghatározása az EUCAST guide line alapján történik. Az érvényes guide line nem ad meg határértéket az antibakteriális érzékenységre vonatkozóan." Telefonon történő konzultáció után Nystatin gyógyszert kaptam, ezt kezdtem el most szedni. Sajnos a telefonos konzultáción nem említette a doktornő, hogy milyen gombáról van szó, nem fejtette ki, hogy mi okozhatja, stb. ezt már csak a letöltött leleten láttam. Kérem, legyen kedves tájékoztatni, hogy ez a típusú gomba okozhat-e komoly problémát, egyáltalán mi okozhatja, illetve a Nystatin gyógyszertől várhatok-e javulást. Valamint kell-e aggódnom, hogy a családtagjaimra nézve veszélyes-e? Nagyon kevés információt találtam az Ochrobactrum anthropi-ról és laikusként nem is szívesen tájékozódom az interneten. Konzultálni már az ünnepek miatt nem tudok a kezelőorvossal. Előre is nagyon köszönöm válaszát. Üdvözlettel

Dr. Zaránd Rajmund válasza Torokgyulladás témában

Tisztelt Asszonyom,

A kimutatott gomba szaprofita. Vagyis tudomásom szerint betegséget nem okoz, inkább a sorozatos antibiotikum kezelések következménye. Én biztosan a normál száj- és orrgarati flora visszaállítását javasolnám, esetleg az orrlégzés javítását. Előbbit Rinogermina orrspray , utóbbit ClinSin vagy NeilMed öblítő rendszeres használatával.

Kérdés: 2021. december 10., 22:24; Megválaszolva: 2021. december 11., 07:59
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Piros torok
Tisztelt Dr úr! 14 éves fiamnak hőemekedése és gyulladt torka volt amit előszőr Algopyrinnel kezeltünk. A hőemelkedés elmúlt viszont a torka...
Torokgyulladás elleni gyógyszer
Rendszeresen visszatérő torok fájá (torok gyulladás?) esetén milyen gyógyÍtó (nem tünet kezelő) gyógyszer létezik, - az antibotikumon kívül?...
Hólyagos torok
Vírus, baktérium, antibiotikum?
Tisztelt WEBBeteg! Kb 1 hete kezdett fájni a torkom, minden más tünet nélkül. Első pár napban szájvízzel öblögettem, elmúlt. Következő nap...
Fül-torok viszketés
Tisztelt DoktorÚr! Kb 2 hónapja eléggé viszket a torkom és a fülem belül (úgy tudnám leírni, hogy ahol a füljárat becsatlakozik a garatba) ....