Mikor hat az antibiotikum?

Kedves dr.Gerencsér Emőke Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy az antibiotikumok hogyan hatnak és mikor? Pontosabban légúti gyulladásra (garat-torok) kaptam a gégészeten Zinnat nevű gyógyszert, amit 5 napig kell szednem reggel és este- 2 napi adagot már beszedtem, de nem sok változást érzek.Torkom kapar, a száraz köhögésem azonban átalakult, "felszakadt" (nem tudom mi erre a pontos megnevezés) .Lázam nincsen, de nem is volt, náthás sem vagyok.Párásítok, Béres cseppet szedek, és Strepfen Direkt Sprayt is használok. Természetesen végigszedem a gyógyszert, mert tudom, hogy úgy kell, de lehetséges az, hogy csak a vége felé leszek jól? Ha a 10 szem bevétele után sem múlnak el a panaszaim érdemes várni pár napot vagy menjek vissza a fül-orr-gégészetre? Köszönöm válaszát!

Dr. Gerencsér Emőke válasza Mikor hat az antibiotikum témában

Tisztelt Kérdező!

Azt szeretné tudni, hogy hatnak az antibiotikumok. / Jaj/ Megpróbálom érthetően elmondani: Az antibiotikumok a baktériumokra hatnak. Vagy a szaporodásukat gátolják, vagy csíraölők.

Tehát döntően a fertőzést okozó baktériumra hatnak. Nagyrészt nem úgy, hogy megölik, hanem úgy, hogy a baktérium nem tud szaporodni. És mivel az élettartama véges / pár nap /, hát szaporodás híján kihal a kolónia.

Az antibiotikumoknak több csoportja van: vannak a baktérium sejtfalának képzésére, vannak a sejtfal átjárhatóságára hatók és vannak a baktérium fehérjeképzésére, vagy nukleinsav képzésére hatók. Mindenesetre az a lényeg, hogy a már megtelepedett, szaporodó, betegséget okozó baktériumok elpusztulnak, ha lejárt az élettartamuk.

Minden antibiotikum alap kiszerelése a rá érzékeny baktériumok megszűnéséhez elegendő. Tehát Zinnat esetén ez a kezelés 5 nap / 2x1 = 5 nap = 10 szem /

A száraz köhögés a léguti nyálkahártyák gyulladásának a tünete, ezért mindig köpéetni kell. Szedjen ambroxolt. / 2x1 tablettát, vagy 2x5 ml felnőtt szirupot / mindaddig, amíg köhög. Torokkaparás miatt ügyelni kell arra, hogy a garatnyálkahártya ne száradjon ki, ezért ki kell mérni 2, 5 liter folyadékot és azt minden nap meginni.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2015. december 10., 12:11 ;Megválaszolva: 2015. december 11., 17:31
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Fülgyulladàs stb
Garatmandula hajszálér
Augmentin duo szedheto e clexane kura...
Idült mandulagyulladás, reflux?
Fülnyomás érzés arcüreggyulladás...