Az AST minden esetben kimutatja a gócos mandulát?

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a gyors válaszát. Még egy kérdés nem tiszta számomra. A bal oldal is tünetmentes. Most.Felmerült bennem, bár nem értek hozzá hogy nem lehet hogy nem góc csak nem lett kikezelve mert nem 10 napig kapott gyógyszert hanem 5 napig.Bár azt 3 szor de időelcsúszásokkal.És most jelenleg a ropogás maradt meg.Ez nem egyenlő szerintem az izületi gyulladással hiszen nem fáj nem piros nem gyulladt csak ropog.Viszont a lányom vékony és most még fogyott is a betegség miatt, Ráadásul olyan furcsa tüneteket produkál pici kora óta egy egy vírusos, bakteriális betegség után amit más nem.Pl kiütések az arcon /nem szed gyógyszert így nem attól/ aztán magától elmúlnak, stb.... Azt szeretném kérdezni az AST minden esetben 100 % ban kimutatja a gócos mandulát? És az izületek ropogása a gócos mandula következménye? Köszönöm szépen előre is.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza mandulagyulladás témában

Tisztelt Szülő!

Az AST vizsgálat az elszenvedett vagy aktív Streptococcus pyogenes fertőzést mutatja ki. Jelenleg vitatkozik a szakma, hogy (a régebbi konszenzusnak megfelelően) egyedül a S. pyogenes tud-e gócbetegséget okozni vagy egyéb kórokozó is. Vagyis nem perdöntő, csak kiegészítő jelentőségű az AST (újabban ASO) titer.

A gócbetegség amúgy is szenzitív terület az elmúlt több évtizedben. Klinikailag azt érdemes tudni, hogy biztosan kóros klinikum mellett (magas AST, nagy mandulák és nyirokcsomók, genny tartalmú mandula nyugalmi állapotban is) kimondható a góc pozitivitás, ellenben a panaszok elmúlásának prognózisa (pl. ízületi megbetegedés) sosem garantálható biztosan. Ennek ellenkezője is igaz, ha szinte semmi klinikai tünet nem igazolható, akkor is van némi esély mandulaműtéttel a távoli egyéb panaszok elmúlasztására, javítására.

Mindezen bizonytalan prognózist figyelembe véve nem tudom azt tanácsolni, hogy siessenek a műtéttel, mindazonáltal az sem kizárt, hogy akár az új, akár a régi tünetei elmúlhatnak esetleg a műtét után.

Egyebekben ebben az életkorban a góc diagnózisa egyértelműen műtétet is jelent, az antibiotikus kezelés átmeneti sikerrel kecsegtet csak.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2015. február 08., 10:10; Megválaszolva: 2015. február 08., 12:48
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Éjszakai orrvérzés
orrdugulásom oka?
Torkon piros hólyagok
Miért nincs íz, szag, illat?
Mononukleozis