Lyuk a lágy szájpadon

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam három éves. Torokfájásra panaszkodott és 38 fok körüli láza volt a bőrén kiütések és kb. 5 cm átmérőjű, halvány piros foltok jöttek elő. Nurophent kapott lázcsillapításra. Másnap délutánra felment a láza 40 fokra. Éjjel jött ki hozzá az ügyelet. Az orvos megállapította, hogy a mandulái hatalmasak, azt tanácsolta, hogy várjunk 1-2 napot, és ha nem javul csak akkor írna fel neki antibiotikumot. Másnap reggelre a láza lement, a foltok eltűntek, a mandulája továbbra is duzzad volt, de nem vészesen piros. Harmadnap megnéztük a torkát és a bal oldalon a lágy szájpadlásán egy gombostűfej méretű lukat vettünk észre. (fotót feltöltöttem ide: http: //askdoctor.freewb.hu/) A luk nem fájdalmas. Ügyeletről ügyeletre mentünk, de gyerek szakorvost nem sikerült találnunk. Végül magánklinikára vittük gyerek fül-, orr gégészetre. Az orvos megvizsgálta, de nem tudott egyértelmű magyarázatot adni, szerinte nem akkut probléma, hanem születési rendellenesség. Azt javasolta, hogy majd menjünk vissza az ünnepek után, hogy a lukat alaposan meg tudják vizsgálni az átmenő vagy zsákszerű-e. A fiamnak többször volt már mandula gyulladása a torkát így rendszeresen vizsgálták, ha a luk ott lett volna mi vagy az orvos észrevettük volna. Az interneten nem nagyon találtam hasonló esetet, egy-két helyen említenek ilyet, amit antibiotikummal kezeltek. pl. http: //www.sciencephoto.com/media/266495/enlarge Kérem, szíveskedjen tanácsot adni mi lehet ez a luk, milyen vizsgálat, kezelés szükséges? Előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza vírusfertőzés témában

Tisztelt Szülő!

A képen egyrészt egy vírusfertőzéses lágyszájpad látszik, másrészt egy kis, kerek (tehát valószínűleg nem friss) lyuk. Én is a veleszületett minor anomália mellett tenném le a garast. Bár a beidézett hivatkozás meg infekciós eredetűnek tartja (és extrém ritkának! ) az ő esetüket.

Én azt gondolom, hogy ha aggódik, akkor egy bakteriológiai mintavétel és egy vérvétel segítségével valószínűsíthető a baktérium-vírus kérdés, így a kezelés iránya is (atb? ) .

De mindent összevetve komoly aggodalomra akkor lenne ok, ha a defektus nyelési vagy beszédzavart okozna, amiről viszont nem tett említést. Ha nem is záródna be, de nem okoz funkcionális gondot, akkor nem érdemes semmit tenni a későbbiekben sem.

Kérdés: 2014. december 28., 22:00; Megválaszolva: 2014. december 28., 22:26
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Leuklopákia
Éjszakai orrvérzés
orrdugulásom oka?
Torkon piros hólyagok
Miért nincs íz, szag, illat?