• Idős hölgy köszvénnyel küzködik

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Tünde. nagynéném 76 éves, évek óta küzd vizesedéssel, sajnos gyakoriak a rohamok, amelyek 2-3 napig tartanak. Ilyenkor az ágyból nem tud felkelni. Az orvos lényegében minden zöldségtől és gyümölcstől eltiltotta, mondván, a purintartalom miatt ez veszélyes lehet, azonban a gyógyszeres kezelés ellenére sem változik a helyzet, csak romlik. Gondolom, ebben a szerepe van a magas életkornak, valamint, hogy veseproblémákkal és magas vérnyomással is küzd. Kérdésem az lenne, hogy: 1-milyen étkezés célszerű nagynénémnek-a fentieket figyelembe véve-hogy a rohamok ritkuljanak és kisebb mértékűek legyenek? 2-milyen egyéb teendők szükségesek? Válaszát, segítségét előre is köszönöm a család nevében. Tisztelettel: Róbert

        Irinyi-Barta Tünde válasza a Köszvény diéta témában

        Kedves Róbert! A kapott étrendi javaslatot illetően lehetséges, hogy valami félreértés történt, hiszen a zöldségeknek és a gyümölcsöknek nincs purintartalma, ellenben a húsokkal, belsőségekkel, húskészítményekkel. Tehát az étkezést tekintve kerülni kell a belsőségek, húsok, halak, és felvágottak, hússal főtt levesek fogyasztását. Ha a beteg túlsúllyal is küzd, akkor fontos, hogy lassú ütemű testtömegvesztéssel (havonta -1-3 kg) csökkenjen a testtömege, ezáltal csökkenthető a szervezet húgysavtartalma is. Ennek megfelelően kerülje a zsíros ételeket, cukrokat, édességeket. Kiemelten fontos az alkoholtilalom is köszvényes megbetegedésben. Tehát az étrend alapját a zöldségek és gyümölcsök, főzelékfélék alkossák, a tejtermékek fogyaszthatóak (sovány tej, túró, sajt, joghurt, light margarin, stb.). Tojás is szerepelhet az étlapon zsírszegényen elkészítve, hetente 3-4 darab. Tünetmentes időszakban kismértékben lehet fogyasztani húsféléket (például csirkecomb 8-10 dkg, gépsonka felvágott 3-4 dkg), amelyeket hideg vízben elő kell főzni, majd utána lehet párolni, grillezni, ezáltal is csökkenthető a purintartalom. Folyadékfogyasztással szintén javítható az állapot, elsősorban csapvíz, szénsavmentes ásványvíz fogyasztásával, de teákat (gyümölcsteák cukor nélkül), gyümölcsleveket is lehet. Mind a túlsúly, a magas vérnyomás és a vesebetegség egyaránt közrejátszhat abban, hogy a rohamok gyakran jelentkeznek. A gyógyszer szedését a kezelő orvos utasítása szerint továbbra is kövesse a beteg. Jó egészséget kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde


        Irinyi-Barta Tünde
        okleveles táplálkozástudományi szakember Tőle szeretnék kérdezni

         Irinyi-Barta Tünde

        Kérdés: 2018. január 20., 11:02; Megválaszolva: 2018. január 23., 18:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: