Máj/epe/koleszterin

Kedves Tünde! Segítségét szeretném kérni táplálkozásom átalakításával kapcsolatban. 38 éves férfi vagyok, 168 cm magas és jelenleg 99 kg. Nem fogyasztok alkoholt, sosem dohányoztam, napi 1-3 kávét iszok. 3 hónappal ezelőtt 105-106 kg voltam, amikor ajánlották a Reg-enor májtisztítást, melynek mellékhatása a fogyás. Az ital fogyasztása mellett jelentős mennyiségű zsírt kellett bevinni a szervezetbe, tej és cukor fogyasztása tilos, gyümölcs nagyon korlátozottan. Ennek hatására sikerült 3 hónap alatt fogynom. December közepén elmentem egy manager szűrésre, ahol az UH-on az alábbiakat látták: Epehólyag átlagos méretű, fala nem vastag, a lumenben 3, kb. 8 mm-es echodus képlet látható, melyek közül az egyik mögött látható hangárnyék. Vélemény: Hepatomegalia. Steatosis hepatis. Sludge és cholelith az epehólyagban. A kismedencei szerveken kóros eltérés nem mutatható ki. Labor eredményen az alábbi "csillagos" eltérések voltak: VVS átl. térf. (MCV) 79.6 fl * (80 - 96) VVS átl. HGB (MCH) 28.8 pg (28 - 34) VVS átl. HGB cc. (MCHC) 362 g/l * (320 - 360) Totál bilirubin 21.8 umol/l * (5 - 17.1) Direkt bilirubin 5.9 umol/l * (0 - 4.2) Koleszterin 6.29 mmol/l * (2.8 - 5.2) Triglicerid 1.56 mmol/l (0 - 2.3) HDL-koleszterin 1.18 mmol/l (0.9 - 2.7) LDL-koleszterin 4.4 mmol/l * (2.6 - 3.9) Vizelet fajsúly 1.021 * (1015 - 1025) Mivel mindez a fent leírt "diéta" után történt, nem tudom, hogy van-e összefüggés a kettő között. Szeretnék még fogyni, ezért szeretném a segítségét kérni, hogy milyen élelmiszereket fogyasszak, miket kerüljek és hogy ezek az értékek pontosan mit jelentenek. Segítségét előre is köszönöm, István

Legfrissebb cikkek a témában

Irinyi-Barta Tünde válasza Reg-enor fogyókúra témában

Kedves István!

Mindenekelőtt azt javaslom, a házi orvosával egyeztessen a leletek alapján, aki esetleg tovább utalhatja szakorvoshoz, ha indokoltnak véli.

A Reg-enor kúra azonnali felhagyását javaslom, és a testtömegcsökkentés mozgással és helyesen megválasztott étrenddel történjen a továbbiakban.

A leírt eltérések közül kiemelném a koleszterint, illetve az LDL-koleszterint, amelyek magasabbak a normális értékeknél. Ez lehetséges, hogy a diétának köszönhető, hiszen a kúra zsírtartalma igen magas. Az emelkedett bilirubin értékek az epe működési zavarára utalnak, ennek pontosításához szakemberrel történő konzultáció szükséges.

A vizelet fajsúly értékénél az értékben történhetett elírás? Ugyanis ha 1, 021-es, az igen kóros, és veseelégtelenség lehet a háttérben, viszont ha 1021 az érték a leleten, akkor az teljesen normális kategóriában van. Kérem ezt nézze meg.

Ami az étrendjét illeti, azt tanácsolom Önnek, keressen fel a lakóhelyén egy dietetikust, aki az egészségét nem károsító, személyre szabott és pontos étrendet tud ajánlani egy anamnézis felvétele után. Addig is, kerülje az egyszerű szénhidrátban gazdag, zsíros ételeket, cukros, lisztes termékeket, fogyasszon zsírszegény húsokat, például baromfi, sertéskaraj. Kerülje a belsőségek fogyasztását. Köretként salátákat, főzeléket, barna rizst, teljes kiőrlésű tésztaféléket válasszon. Tejtermékek közül is a zsírszegény féléket válassza. Tojásfogyasztása ne haladja meg a heti 3-5 darabot, annak magas koleszterin tartalma miatt. Valamint figyeljen oda arra, hogy ne addig egyen, ameddig bír, hanem kis adagokat fogyasszon. Fontos a mértékletesség.

A mozgást is iktassa be a mindennapjai közé, ha eddig még esetleg nem tette, és igyekezzen aerob mozgásformákat választani, például kocogás, hosszabb sétálás, kerékpározás, úszás.

Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2016. január 04., 22:52; Megválaszolva: 2016. január 11., 10:04
Kérdések és válaszok: Fogyókúra, egészséges táplálkozás
Miért nem fogyok
5 éve szültem. Előtt mindig 47 kg voltam (160 cm magas vagyok) .Lapos deszka hasam volt bármit is ettem, vékony combom volt semmi úszogumi (2.kép)...
insumed diéta
Tisztelt Doktor Nő! INSUMED ÉLELMISZER POR helyetesithető Biotech USA-ULTRA loss termékkel fogyókura esetén? Tisztelettel. Tibor
sportoláshoz táplálkozás
Kedves Irinyi Barta Tünde! 39 éves nő vagyok, 169 cm, 74 kg jelenleg. Ülőmunkát végzek. 6, 5 éve sportolok rendszeresen, kungfuzok. Az utóbbi két...
Magas koleszterin - fogamzásgátló
Tisztelt Doktor Úr! 2014. ősze óta szedek Yasminelle fogamzásgátlót. Nem eszem zsíros ételeket, csak nagyon ritkán. Mozogni is hetente 1-3x...
FOGYÓKURA XLS-MEDICAL
Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy az XLS-MEDICAL A LEIRTAK ALAPJÁN TÉNYLEG HATÁSOS A FOGYÓKURÁRA VAGY CSAK GYÓGYSZERIPARI FOGÁS? ...