Mit szabad, mit nem?

Tisztelt Doktor Úr! Pénteken reggel (05.11-én) kihúzták a jobb hátsó bölcsességfogamat (48-as fogeltávolítás) , amely később begyulladt és antibiotikumot (Aktil Duo 875mg/125mg, 14 darabos) írt ki Hétfőn (05.14-én) az Orvos, majd Kedden (05.15-én) már el is távolította a varratot de lenne pár kérdésem, amit a műtétet végző Doktornak nem volt ideje megválaszolni. A kérdéseim a következők (előre is elnézést a tételes felsorolásért): 1. Meddig fog tartani a duzzanat az arcomon és mikor múlik el a fájdalom körülbelül, lehet-e rajta javítani valamelyest Vasárnapig? 2. Mikortól fogyaszthatok tejet, tejterméket? 3. Mikortól fogyaszthatok erős, csípős ételeket, esetleg magvas, darabos ételeket? 4. Csütörtökön focimeccsem lenne, és kérdezném, hogy mennyire ajánlott/nem ajánlott játékosként részt vennem rajta, sportolni szabad-e? 5. Mivel nem dohányzom de van itthon egy vízipipám, azt mennyire használhatom, a füst vagy a dohány ártana-e? 6. Vasárnap este (a kúra végén) egy fontosabb születésnapra vagyok hivatalos, és szeretném megkérdezni, mennyi alkoholt fogyaszthatok körülbelül ami nem árt meg, esetleg kihagyhatom-e a legutolsó gyógyszer beszedését az este érdekében mert karrier előrelépési lehetőség függ a megjelenésen. (Lehet az alkoholt nem tudom kihagyni de az Ön válaszától függök főként.) Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Volom András válasza bölcsességfog témában

Kedves Látogatónk!

a bölcsességfogak eltávolítása mindig hozhat meglepetéseket.

A duzzanat általában egy hét alatt múlik, a fájdalom kb. 2 hétig maradhat.

Tejet mi 2 hét után javaslunk

Magvas ételek akkor jöhetnek, amikor teljesen begyógyult a seb. Darabos bármikor.

Puha lepedékképző ételek kerülendők (pl. banán)

Csípős 2 hét múlva.

A focimeccs kicsit korai 2 hét után javasoljuk

Vízipipáról semmit nem tudok mondani. Minden, amiben nikotin van rontja a mikrokeringést.

az aktil duo mellett pl.: a vezetés sem javasolt. Elképzelhető, hogy alkohollal nem jön össze, bár kifejezett tiltás nincs a gyógyszer adatlapján.

akkor igyon,, ha előtte 8 órával már nem szdte az antibiotikumot

üdv: Volom András

Kérdés: 2018. május 16., 10:24; Megválaszolva: 2018. május 16., 16:59
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Foghúzás kemo- és sugárterápia...
Kedves Doktornő! Előttem már kérdezett valaki ebben a témában és el is olvastam a választ. Én kismedencei besugárzást kaptam (Összdózis: 50, 4...
Bölcsességfog eltávolítás
Kedves Doktornő! A röntgen megállípította, hogy alul, a még ki nem nőtt, két bölcsességfogam ferdén nő és ha nőni kezdenek kitolhatják a 7-es...
Bölcsességfog
Tisztelt Doktor Úr/Nő Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy volt egy bölcsességfog műtétem 3 hete a felső jobb oldaliról lenne szó nos igen...
Bölcsességfog
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A bal oldali alsó bölcsességfogam ferdén, "fekve" nőtt. Az ínyen nem tört át, teljes mértékben íny alatt van. A...