Hirdetés
      • Ki nem nőtt bölcsességfog okozhatja a tüneteim?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Már lassan két éve, hogy rosszul vagyok, levert, a bal szemem fényérzékeny, és olyan irritáló érzetem van, mint mikor az ember szemét először éri napfény reggel, és ez hátrasugárzik a fejem bal felébe. Volt sokféle vizsgálatom, vérkép, szemészet, fülészet, MR, és fogászaton is voltam, ahol készült panoráma RTG, és a fogorvosom azt mondta, hogy nem okozhat szemfájdalmat egy bölcsességfog, és nem is látszódik a RTG-en, hogy bármi gond lenne vele. Egy rossz fogam volt akkor, azt betömte. Tehát elképzelhető, hogy az egykori nagy kimerültségből visszamaradott pszichoszomatikus tünet, de van egy elképzelésem, és szeretném megtudni, hogy helytálló lehetne-e? Bal felső bölcsességfogról van szó, ez az egyetlen, ami még nem bújt elő, és a RTG és MR felvétel alapján is távol áll attól, hogy előjöjjön. Nyomhatja az a fog a nervus alveolaris superiorom, és ez okozhat ilyen kellemetlen érzetet, ami visszasugárzik a nervus maxillarison, és kihat a nervus opthalmicus valamely ágán keresztül a szememre, illetve a nervus mandibularisnak az auriculotemporalis-án keresztül a belső fül környékére? Csak azért gondolkodtam el most ezen, mert eszembe jutott, hogy mikor fogorvosnál voltam, akkor kicsit jobban éreztem utána magam, és nem-e a lidokain spray okozta. De nem tudom, hogy az milyen mélységig tud hatni. Ha tényleg ez okozná a tüneteim, akkor tudnám valahogy bizonyítani anélkül, hogy kivetetném a fogam (ami nyilván nem egy egyszerű mulatság)? Például gondolok itt valamilyen fájdalomcsillapítóra mint Cataflam Dolo. Viszont azt meg kell jegyezzem, hogy az állkapcsomban és állcsontomban nem érzek fájdalmat, és amit érzek azt se egy klasszikus fájdalomérzet. Nem tudom szolgál-e még bármilyen információval, de mielőtt tavaly februárban elkezdődött ez a problémám, januárban is fennállt kb 2-3 napig, és előtte novemberben is, de egy alvás után rendbejöttem. Köszönöm előre is válaszát!

        Dr. Gosztonyi Julianna Johanna válasza a Bölcsességfog témában

        Kedves Kérdező, Egészen meglepő és nem mindennapi a tájékozottsága az anatómiai képleteket illetően!:) Biztosan nagyon sokat utána-olvasott már, ami érthető is, hisz a vázolt panaszok igen zavaróak lehetnek, főleg, hogy már ilyen régóta fennállnak Önnél. Igaz, hogy a bölcsességfogak sok panaszt tudnak okozni, fájdalom-kisugárzás is lehet a környező területeken, de így látatlanban is csatlakoznék az említett Kollégához: az nagyon nem valószínű, hogy a levertsége, szemérzékenysége, szemfájdalma hátterében ez a bennmaradt bölcsességfog állna. Mindig nehezebb a megmagyarázhatatlant elfogadni, mintha ismerjük az okokat, ill. így sajnos hatásos terápia sem indikálható... Azt gondolom érdemes lehet inkább a pszichoszomatikus úton továbbindulni ez ügyben. Mielőbbi gyógyulást kívánok, dr. Gosztonyi Julianna


        Dr. Gosztonyi Julianna Johanna - fogorvos
        fogorvos Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Gosztonyi Julianna Johanna

        Kérdés: 2016. november 06., 21:03; Megválaszolva: 2016. november 15., 16:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: