Nyálkő vagy daganat?

Tiszteletem! Tegnapi napon étkezés során talán csípéshez hasonló érzést éreztem a nyelvem hátsó részén! Ezután azonnali jelleggel a nyelvem alatt található (talán nyálmirigy?) erősen meg nagyobodott, és bepirosodott. Több, mint egy nap elteltével, ez a nyelv alatti dolog továbbra is piros és a vége fehérré változott. Szarv szerűen kiugrott étkezések alkalmával pedig megkeményedik! Daganat előjele vagy pedig nyálkő? Milyen úton távolítják el? Altatás vagy csak helyi beavatkozás? előre is köszönöm válaszát! Attila

Dr. Ágics Anikó válasza nyálkő témában

Kedves Attila! A tapasztalt elváltozás nyálkő lehet, mivel étkezések alatt megkeményedik. Próbáljon meg pl.félbevágott citromot nyalogatni, limonádét inni, hátha magától nem szűnik. Ha 2-3 napon belül nem javul, vagy feszíteni kezd, forduljon vele szájsebészetre. A nyálkő eltávolítása altatást nem igényel, helyi érzéstelenítésben távolítják el, ha szükséges. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2012. június 22.

Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek

Sokéves nyálkő
Tisztelt Doktornő! Kb. 12-15 éve nyálkövem van a bal állkapocs alatt. Az első vizsgálatkor azt mondták, ha nem okoz gondot, életem végéig nem kell...
Nyálkő?
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Még egyetemista koromban elmentem a fül-orr gégészetre, mert fura golyócska húzódik (mozog)...
Nyálvezetékbe kő?
Ma álapitották meg, hogy a nyálvezetékbe kő van. Lehetséges ez? És hogy került oda? Mi a teendő?
Alsó fogíny válasz
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 hónapja voltam fogkőszedésen. Az enyhe fogíny gyulladás hol látható? A kis kapillárisok jelenlétét, a fogak és az íny találkozásánál?...
Folt a szájnyálkahártyán
Tisztelt Doktornő! Egyik napról a másikra megjelent férjem szájnyálkahártyáján egy fehér folt, ami nyomás hatására enyhén fáj. Az azt megelőző nap este...
Fognyaki kopás
T. Doktornő, Előző válaszára szeretnék reagálni. A fogorvos a fogíny recessziót nem említette, csak a fognyaki kopást. Ezt is akkor okozhatja a rossz fogkefe...