Karantén, Immunrendszer, ovikezdés

Kedves Doktornő/Doktor Úr! Mi családtagok védelme miatt közel 1 éve vagyunk karanténban- nyáron lazítottunk kicsit. Testvérem- Ő daganatos beteg volt- sajnos már nincs közöttünk, anyósom pedig oltást fog kapni, utána Őt sem kell védenünk, lassan visszatérnénk a normális élethez. Kisfiam januárban volt 3 éves, augusztusban járt 1 hónapot oviba, minicsoportba, szeptembertől itthon van, a szűk családon kívül csak a szintén karanténban élő nagymamamával és egyszer a nagypapával találkozott. Mire számíthatunk, az immunrendszerére mennyire volt rossz hatással ez a fél éves bezárkózás? (Kirándulni jártunk, de emberekkel nem találkoztunk.) Hogyan menjen közösségbe? Van értelme a fokozatosságnak? Először csak 1-2 gyerek, aztán játszótér és csak úgy az óvoda?   Van értelme  májusig várni,  amíg kevesebb a meghüléses betegség, vagy mindegy, kezdhetünk március közepétől? Én attól tartok, hogy mindannyiunk immunrendszere   a bezártság miatt rossz állapotban van, kisfiamat ezért óvatosan szoktatnám közösséghez, nem dobnám rögtön "mély vízbe". Indokolt ez? Vagy mindegy, hogy márciusban, áprilisban vagy májusban kezdi az ovit, így is-úgy is várható, hogy beteg lesz? Indokolt valamilyen immunerősítő készítmény? Ha igen, milyen?   Köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel, 

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza légúti fertőzés témában

Tisztelt Kérdező!

A bezártságtól nem lesz rosszabb az immunrendszere a gyermeknek. Elképzelhető, hogy ha újra kezdi a közösséget, akkor előfordulnak majd légúti betegségek, ezt sajnos nem nagyon lehet kivédeni, azzal sem, ha csak májusban megy először. Immunerősítőknek bizonyított hatásuk nincsen, ha először találkozik egy kórokozóval a szervezet, akkor vagy tünetekkel vagy tünetmentesen, de át fog esni a fertőzésen, ezt nem befolyásolja hogy szed-e multivitamint/immunerősítőt vagy nem.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. február 17., 15:21; Megválaszolva: 2021. március 08., 12:09
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Elég-e a koronavírus elleni...
3 éve hőemelkedés
Sputnyik oltási reakció
Covid oltás
Tisztelt Doktor Úr! Március 7-én kaptam meg az első AstraZeneca oltást, mint krónikus beteg. Két héttel később pozitív lett a PCR tesztem, vagyis...
Astra zeneca oltás