Kullancs csípés

Tisztelt, Doktor nő 13 éves kislányom jobb térdhajlatában, 2020 július 3-án kullancsot fedeztünk fel, melyet szakember távolított el, csipesszel. Nem javasoltak semmilyen kezelést, azt mondták, ha a csípés helye bepirosodik, menjünk vissza, hogy felírják az antibiotikumos kezelést. A csípés helyén egy pici piros folt maradt, de nem nőtt, így nem is foglalkoztunk vele. 2020 július 23-n, szintén a jobb lábán, hátul a vastag hús közepénél egy nagy piros folt jelent meg, ami viszketett, szúnyogcsípésnek gondoltuk. 24-n délelőtt bekente Fenistil-géllel, délután viszont kokárdás jellege lett a foltnak, nem mértük a méretét, de úgy gondolom elérte az 5 cm-t. Bepánikoltam, péntek délután lévén és az adott helyzet miatt nem szívesen mentem volna vele kórházba. Mivel a gyerekorvost nem értük el, a foltról készült képet egy bőrgyógyásznak küldtük el, aki egyértelműen azt mondta, hogy ez a Lyme-folt és azt javasolta, vigyem orvoshoz, hogy mihamarabb elkezdhessék a kezelést. Késő este sikerült elérnem a gyerekorvost is, de addigra a folt már nagyon elhalványult. A gyerekorvos véleménye az volt, hogy mivel a folt közepén egyértelműen egy csípés nyoma látszik, és mivel már el is halványult (erről is kért képet, hogy abban az órában hogy nézett ki) nem a Lyme foltról van szó, ne tegyünk még semmit, figyeljük továbbra, hogy jelenik-e még meg valahol? Azóta gyermekem többször panaszkodott álmosságra, közben júl.29-n megjött az első ciklusa. A fenn leírtak alapján felmerül-e a Lyme-kór gyanúja, szükséges-e bármilyen kezelés, vérvizsgálat? Mit kell tennünk az elkövetkezőkben, mire kell odafigyelnünk? (nem Magyarországon élünk). Azt is hangsúlyoynáőm, hogz gzermekem nem tud bevenni tablettát, sokat kínlódunk, ha gyógyszer szedésre kerül a sor. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a lyme témában

Kedves Kérdező! Lyme kór kizátható elvileg hat héttel a csípést követően vérvizsgálattal (borelia antitest). Elvileg magánlaborban ezt meg lehet nézetni orvostól függetlenül is. Tünet egyébként főleg bőrtünet ami jelentkezik.

Kérdés: 2020. augusztus 03., 09:57; Megválaszolva: 2020. augusztus 13., 09:42
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
COVID: Íz- és szaglásvesztés...
Treponema teszt
Megfertőződhettem veszettséggel?
COVID 19 fertőzés