bárányhimlő terhesen

Tisztelt Doktor Úr! 2 gyermekes anyuka vagyok. Eddig még nem estem át bárányhimlőn. Annak ellenére, hogy a kislányom folyamatosan bölcsibe járt, amíg én a fiam vártam (4, 5 éve van köztük) mégsem kapott el sem ő sem én semmit. Azóta elköltöztünk Budapestről vidékre és itt mind ősszel és tavasszal is fel fel üti az óvodában a fejét a bárányhimlő, még az oltott gyerekek körében is. Bár az óvónő szerint az oltás miatt már pár éve nem alakul ki járvány. Tavasszal vártam a 3. gyermekem mikor a nagylányon jelentkeztek valamiféle pöttyök. Nagy volt az ijedelem, de én akkor sem kaptam el. (azóta sem tudni, hogy valóban bárányhimlő volt-e nála) Sajnos a babánk 24. héten meghalt egy autoimmun betegségben. Azóta ismét terhes vagyok, de már a 13. héten járok. Most ismét szóltak az óvodából, hogy egy kislány bárányhimlős lett. A kérdésem, hogy ha esetleg mégis elkapnám, akkor 12. hét után is veszélyeztetné a magzat életét a bárányhimlő? Mert erről megosztott a vélemény. Pár éve egy vérvizsgálat is igazolta nálam, hogy még nem estem át a bárányhimlőn. Viszont eddig elkapni sem tudtam, Hála Istennek. Természetesen én kerülöm az óvodai gyermekekkel az érintkezést és mindenki fertőtlenítős kézmosással kezd mikor hazaér (egészségügyi dolgozó lévén) , de azért ott van bennem a félsz. Kérem, hogy ne az oltás jelentőségét felnőtteknél emelje ki, hanem, hogy Önnek milyen tapasztalatai vannak a közelmúltban kismamákkal, akik elkapták a bárányhimlőt? Hogyan estek át rajta és milyen volt a kimenetele a terhességüknek? Köszönettel: Noémi

Dr. Pék Tamás válasza varicella témában

Tisztelt Kérdező!

Pedig csak az oltás fontosságát lehetne kihangsúlyozni, hiszen a bárányhimlő felnőtteknél gyakran súlyosabb lefolyású, a terhesség külön nagyobb kockázatú. A betegség első felében ritkán magzati károsodást okozhat (pl. vetélés, végtagfejlődési zavarok, központi idegrendszeri fejlődés zavarai) . Ennek az esélye valóban nagyon kicsi, de ez biztos nem segít azon, aki így járt. Ennél jóval gyakoribb, a terhesség utolsó harmadában elkapott bárányhimlő esetén a vírus által okozott tüdőgyulladás kialakulása, ami szintén súlyossá válhat, időnként intenzív osztályos ellátást is igényelhet.

A bárányhimlő elkapása ellen viszont nem véd semmilyen kézfertőtlenítős kézmosás, hiszen cseppfertőzéssel terjed. A megfertőződéshez elég egy órát eltölteni egy légtérben egy aktívan fertőző bárányhimlőssel (a fertőzőképesség a kiütések megjelenése előtti naptól a kiütések pörkössé válásáig tart) , tehát úgy nem kaphatja el, hogy az óvodában van bárányhimlős. De ha a gyermeke megfertőződik, akkor nagy valószínűséggel Ön is át fog esni rajta. Azt javaslom, hogy a gyermekeit oltassa be a bárányhimlő ellen.

Tisztelettel:

Kérdés: 2017. november 30., 08:16; Megválaszolva: 2017. december 02., 12:10
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Voltam-e bárányhimlős
Kedves Doktor úr, anyukám szerint még nem voltam bárányhimlős. Nagyon félek tőle, hogy elkapom és felnőttként ez sokkal rosszabb. Gondolkozok az...
Varicella
T.Doktornő/Doktornő! Sajnos nem volt bizonyos, hogy gyerekkoromba voltam-e bárányhimlős, ezért végeztettem erre vonatkozóan egy vérvizsgálatot. A...
Bárányhimlő védettség...
Tisztelt Dr. Úr, Nő A feleségemel most várjuk második gyermekünket és szeretném tudni hogy a bárányhimlő mennyire veszélyes a magzatra. Tudomásom...
Hólyagoshimlő
12 eves vagyok es holyagoshimlos!       Azt szeretnem megtodni hogy hany nepon belul mehetek ki es suliba mert kedden lessz az ev...
Egészséges ember széklete is okozhat...
Tisztelt Dr! Egy igen szerencsétlen eset miatt írok. A kérdés teljesen komoly, bár leírva talán nem annak tűnik. Dugulást szereltem a WC lefolyó...